Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Επιμένει ο Καλαφάτης να ΜΗΝ πάρει δάνειο ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Εντάξει: Πιστός στις οδηγίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο δήμαρχος φέρνει νέο μνημόνιο
Από την Δημοτική Παράταξη «Εντάξει», σχετικά με το θέμα του μνημονίου που ....
σκοπεύει να υπογράψει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Πιστός στις οδηγίες της κυβέρνησης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οδηγεί την πόλη σε άλλο ένα μνημόνιο. Πρώτος από όλους σπεύδει να κάνει πράξη την κυβερνητική τακτική, που εξωθεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεχή μνημόνια και δανεισμούς για να λύσει τα θέματά της.

Για άλλη μία φορά, εργαλεία που, υπό προϋποθέσεις, θα ήταν χρήσιμα για τους πολίτες, γίνονται στάχτη στα χέρια της συγκεκριμένης διοίκησης. Λόγω προχειρότητας και ανικανότητας, αντί να δώσουν ανάσα στις τοπικές κοινωνίες, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε όπλα που θα στραφούν εναντίον των πολιτών.

Το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με την Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι άλλη μία απόδειξη ότι η διοίκηση του δήμου είναι συνεπής στην ασυνέπειά της. Είναι άλλο ένα θολό και μπερδεμένο κείμενο, χωρίς δομή και προοπτική, έτσι ώστε να εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή από τη διοίκηση ως το γιατρικό «δια πάσαν νόσον».

Στο μίξερ του μνημονίου η διοίκηση έριξε σχέδια διάσωσης του πληθυσμού από τις φυσικές καταστροφές, λίγο από ανάπτυξη, ελάχιστο από οικονομική ανθεκτικότητα, μια πρέζα ενίσχυσης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ανακάτεψε, το ‘ριξε σε ένα ποτήρι, έβαλε και μια χάρτινη ομπρελίτσα και το σερβίρει, πολύχρωμο κοκτέιλ, που θαμπώνει το μάτι, αλλά δεν προσφέρει, ουσιαστικά, το παραμικρό.

Στο κείμενο που λάβαμε δεν υπάρχει ούτε ένα ξεκάθαρο στοιχείο. Ούτε το αντικείμενό του διαφαίνεται, ούτε η πηγή χρηματοδότησης. Είναι, τουλάχιστον, φαιδρό, να αναγκαζόμαστε να διαβάσουμε δημοσιεύματα του Τύπου, για να καταλάβουμε τι εννοεί ο ποιητής.

Με την ανάγνωση του κειμένου προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1. «Παροχή βοήθειας για τη δημιουργία ενός επενδυτικού πλαισίου για την ανασυγκρότηση του παραλιακού τμήματος του Θερμαϊκού». Εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο κι άλλοι δήμοι; Οι δήμοι Καλαμαριάς, Πυλαίας, Θερμαϊκού, για παράδειγμα, έχουν δεχτεί μια τέτοια συνεργασία;
2. Πόσες μελέτες θα συνταχθούν; Γνωρίζουμε το εύρος της συμφωνίας που φέρνει αυτό το μνημόνιο;
3. Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων θα χαρτογραφηθούν οι κίνδυνοι και θα συνταχθεί Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης. Δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο στα πέντε χρόνια της διοίκησης Μπουτάρη; Αυτός ήταν ο λόγος που στις πλημμύρες του φθινοπώρου βλέπαμε τους κάδους να παρασύρονται από τα νερά της βροχής; Αυτός ήταν ο λόγος που μας πάγωσε το αλάτι στην πρώτη χιονόπτωση;
4. Για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιείται το επιστημονικό προσωπικό των πανεπιστημίων της πόλης; Δεν έχουμε ικανούς επιστήμονες στη χώρα και στην πόλη και ζητάμε βοήθεια εκ του εξωτερικού; Από ανθρώπους που καμία επαφή δεν έχουν με τις ελληνικές καιρικές και οικονομικές συνθήκες;
5. Τι σημαίνει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν παραιτείται από ασυλίες των μελών της; Ποια είναι τα προνόμια από τα οποία δεν παραιτούνται σε καμία περίπτωση όπως αναγράφεται στο μνημόνιο;
6. Ποιες είναι οι «μεμονωμένες δραστηριότητες και οι ειδικές ρυθμίσεις» που θα επιφέρουν νέο μνημόνιο; Τις γνωρίζετε; Αν ναι, για ποιον λόγο δεν τις περιλάβατε; Αν όχι πώς υπογράφετε εκ των προτέρων γι αυτές;

Εν κατακλείδι, το μνημόνιο με την Παγκόσμια Τράπεζα είναι άλλο ένα πυροτέχνημα της διοίκησης Μπουτάρη. Ένα σχέδιο επί χάρτου, που καλύπτεται από ομίχλη. Όπως όλες οι ενέργειες αυτής της διοίκησης.

Μας κάνει, πάντως, εντύπωση, πόση προθυμία δείχνει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, στο να υπογράφει μνημόνια. Φαίνεται πως τους εξιτάρει η λέξη…”