Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Έξαρση αλλεργιών στη Θεσσαλονίκη - Πού οφείλονται

“Αγκαλιά” με τις αλλεργίες ζουν οι Θεσσαλονικείς. Τις τελευταίες 12 ημέρες καταγράφεται έξαρση των αλλεργιών....
τόσο στη γύρη από τα αγριόχορτα, όσο και στη γύρη από τα κυπαρισσοειδή που ευδοκιμούν στο Σέιχ Σου.

Μάλιστα, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός το οποίο οι ειδικοί αποδίδουν στο ότι κατά τη διάρκεια των ψυχρών ημερών που περάσαμε, η γύρη από άνθη και φυτά… εξαφανίστηκε, ενώ εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων αποθηκεύτηκε βαθιά μέσα στη γη. Συνεπώς, με τις πρώτες ζεστές ημέρες και την άνοδο της θερμοκρασίας έκανε και πάλι δυναμική εμφάνιση, φουντώνοντας τις αλλεργίες.

Τα παραπάνω επισημαίνει στην “ΜτΚ” ο ειδικός αλλεργιολόγος, Dr Γιάννης Σιδηρόπουλος, ο οποίος προσθέτει ότι η γύρη από τα κυπαρισσοειδή δεν είναι η μοναδική πηγή αλλεργιών για τη Θεσσαλονίκη. Στα κυριότερα αλλεργιογόνα από το φυτικό βασίλειο που μας επηρεάζουν περιλαμβάνονται και το γνωστό περδικάκι (ένα θαμνοειδές φυτό, το οποίο φυτρώνει σε ακάλυπτους χώρους και γενικά σε τοίχους) και η γύρη της ελιάς λόγω της γειτνίασης της Θεσσαλονίκης με τη Χαλκιδική. Τα συμπτώματα από τα δύο τελευταία συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους από τον Απρίλιο και μετά, ταλαιπωρώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ένας στους 5 Θεσσαλονικείς εμφανίζει κάποια εποχιακή αναπνευστική αλλεργία, ενώ εκείνες που ταλαιπωρούν τους περισσότερους είναι συνήθως η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους 3 ανθρώπους παρουσιάζει κάποιου είδους αλλεργία.
Εκτός, όμως, από τα φυτά, άλλες αιτίες που προκαλούν αλλεργίες είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο τρόπος ζωής, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, το άγχος, η οικιακή σκόνη και τα κατοικίδια ζώα.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Όπως επισημαίνει στην “ΜτΚ” η αλλεργιολόγος Όλγα Παπαγιαννοπούλου, τα συνήθη συμπτώματα των αλλεργιών είναι έντονος βήχας, καταρροή, δακρύρροια, φτάρνισμα, φαγούρα στα μάτια, τη μύτη και το φάρυγγα, ερυθρότητα, κνίδωση και εκζέματα.
“Αυτή την περίοδο η κύρια πηγή αλλεργιών στη Θεσσαλονίκη είναι τα αγριόχορτα, ενώ από τον Μάιο έως τον Ιούλιο η γύρη από τις ελιές. Οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται πρέπει να πηγαίνουν έγκαιρα στο γιατρό όταν δουν ότι τα συμπτώματα επιμένουν. Υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης και είναι σημαντικό να προλάβουμε την αλλεργία στα αρχικά της στάδια”, επισημαίνει η κ. Παπαγιαννοπούλου.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι αλλεργίες δεν κάνουν εξαιρέσεις στις ηλικίες, σύμφωνα με τον Dr Σιδηρόπουλο, το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά τα περιστατικά σε νέα άτομα, από παιδιά έως την ηλικία των 35 – 40 ετών. Όσον αφορά στη διαφορά τους από τις ιώσεις, με τις οποίες συχνά μοιάζουν, καθώς έχουν παρόμοια συμπτώματα, είναι ότι διαρκούν περισσότερο κι έχουν εποχικότητα, δηλαδή τα συμπτώματά τους παρουσιάζονται σε συγκεκριμένη εποχή, οπότε είναι εύκολο για τους αλλεργικούς ασθενείς να τα αναγνωρίσουν.
“Οι ενοχλήσεις που έχουν όσοι ταλαιπωρούνται από τις αλλεργίες είναι κυρίως βήχας και άσθμα, κρίσεις δύσπνοιας, μπούκωμα, ξηρότητα στην αναπνοή, αλλά και καταρροή και φτάρνισμα. Οι ασθενείς πρέπει να πηγαίνουν έγκαιρα στο γιατρό (παθολόγο ή αλλεργιολόγο, πριν εμφανιστούν εντονότερα συμπτώματα, να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στα αλλεργιογόνα και να παίρνουν προληπτικά κάποια χαπάκια ή σπρέι”, επισημαίνει ο Dr. Σιδηρόπουλος.

Παράλληλα, τονίζει ότι η πιο συνηθισμένη μέθοδος αντιμετώπισης των αλλεργιών είναι η χρήση αντιισταμινικών χαπιών ή αντιαλλεργικών σπρέι. Σε περίπτωση, όμως, που η θεραπεία αυτή δεν επαρκεί, μπορεί να ακολουθηθεί ειδική ανοσοθεραπεία. Αυτή προβλέπει τη χορήγηση του αλλεργιογόνου σε μικρές και συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες, υπό την επιτήρηση ειδικού αλλεργιολόγου. Με αυτό τον τρόπο, η άμυνα του οργανισμού τροποποιείται ώστε να έχει μια πιο ήπια αντίδραση όταν έρθει σε επαφή με αλλεργιογόνα.
Παράλληλα, αναφέρει ότι οι αλλεργιολόγοι έχουν στη διάθεσή τους εισπνεόμενα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν κυρίως το βήχα, ενώ το 2018 αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στην στη χώρα μας δύο νέα μονοκλωνικά αντισώματα.

Πρόληψη και θεραπεία
Οι ειδικοί συστήνουν ότι όσοι είναι επιρρεπείς στις αλλεργίες, καλό είναι να υιοθετούν κάποια προληπτικά μέτρα την περίοδο της έξαρσης, τα οποία είναι τα εξής:
να προτιμούν για τη βόλτα τους παραλιακά μέρη κι όχι χωράφια ή πάρκα με γρασίδι,
όταν οδηγούν να έχουν κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους,
όταν ανεβαίνουν στη μηχανή να φορούν κράνος,
να αερίζουν το σπίτι τους το βραδάκι,
να αποφεύγουν να κουρεύουν το γρασίδι,
να απλώνουν τα ρούχα το μεσημέρι, γιατί νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα οι γύρεις ανέρχονται και κατέρχονται αντιστοίχως στην ατμόσφαιρα,
όσοι είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα της μέλισσας και της σφήκας, δεν πρέπει να φορούν κολόνιες και πολύχρωμα ρούχα, να χρησιμοποιούν σαμπουάν και λακ που μοσχοβολούν, να τρωνε γλυκά και παγωτά στον δρόμο και να φορούν πέδιλα όταν πάνε εκδρομές σε αγρούς.

https://makthes.gr/