Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Γραφειοκρατικός σαδισμός και το γιοφύρι της πΑρτας

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Ως γνωστόν, ο φορολογούμενος που δεν εισέπραξε μισθώματα λόγω δυστροπίας ή αδυναμίας του μισθωτή του, μπορεί να μη φορολογηθεί γι’ αυτά, αν ....
τα εκχωρήσει στο Δημόσιο. Για να τα εκχωρήσει, όμως, πρέπει να καταθέσει στη ΔΟΥ αγωγή ή διαταγή εξώσεως κατά του μισθωτή.

Πολίτης τις, λοιπόν, είχε εκδώσει διαταγή εξώσεως, την οποίαν και εξετέλεσε. Πήγε στον κ. Έφορα, για να ενημερωθεί επί του πρακτέου. Ο κ. Έφορας του είπε ότι μπορεί να εκχωρήσει μόνον τα μισθώματα, για τα οποία εκδόθηκε η διαταγή εξώσεως. Ειδικώτερον:

Η διαταγή εκδόθηκε για τα μισθώματα Μαρτίου μέχρι και Νοεμβρίου 2016, επειδή κατετέθη περί την 10.11.2016, οπότε δεν είχε καταστεί απαιτητό το μίσθωμα Δεκεμβρίου 2016. Η διαταγή εκδόθηκε την 20.11.2016. Αμέσως ο πολίτης την επέδωσε στον δύστροπο μισθωτή. Για να εκτελέσει, όμως τη διαταγή έπρεπε να περιμένει να παρέλθει ένα 20ήμερο, όπως ορίζει ο νόμος. Μόλις πέρασε το 20ήμερο και δη την 15.12.2016, ο πολίτης εξετέλεσε τη διαταγή αποβάλλοντας τον μισθωτή από το μίσθιο. Αφού ο κ. Έφορας μελέτησε τας γραφάς, απεφάνθη: «μπορείτε να εκχωρήσετε τα μισθώματα μόνον μέχρι 30.11.2016, αφού αυτά καταλαμβάνει η διαταγή εξώσεως. Για το μισό μίσθωμα Δεκεμβρίου 2016 θα φορολογηθείτε».

Προφανώς κάποια εγκύκλιος θα εκδόθηκε για την ορθή εφαρμογή του νόμου, ώστε ο φορολογούμενος να μην ξεγελάσει το κράτος. Προφανώς, επίσης, ουδείς μανδαρίνος σκέφτηκε ότι από την έκδοση της διαταγής εξώσεως μέχρι την εκτέλεσή της περνάει αναγκαστικά και εκ του νόμου κάποιο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου αδυνατεί ο πολίτης να εκτελέσει τη διαταγή.
Κοίτα ρε φίλε μου τι σκεφτόμουν και εκνευριζόμουν την ώρα που ο πρωθυπουργός εγκαινίαζε τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Πατρών καμαρώνοντας σαν γύφτικο σκεπάρνι για ένα έργο που κατακεραύνωνε όσο ήταν στην αντιπολίτευση θεωρώντας τις εργολαβίες για την κατασκευή του χαριστικές. Αλήθεια, κ. Παπαγγελόπουλε, τώρα που η Δικαιοσύνη είναι ακηδεμόνευτη, όπως λέτε, γιατί δεν ερευνά αν ο αυτοκινητόδρομος αυτός υπερτιμολογήθηκε και αν κάποιοι τα ‘κονόμησαν από την κατασκευή του επί 20 έτη περίπου;

Αύριο θα στείλω γράμμα στον κ. Πιτσιλή, Διοικητή της ΑΑΔΕ, να μου εξηγήσει, εξ αφορμής του ανωτέρω φορολογικού περιστατικού, τί μυαλά κουβαλάνε οι υφιστάμενοί του, όταν η χώρα αποκτά αυτοκινητόδρομους διαμάντια και παραδίδει στη Fraport τα 14 αεροδρόμια υπό τα αναφιλητά του κ. Σπίρτζη, γνήσιου απόγονου και υμνητή του Αντρέα, αλλά και θιασώτη του Άρη Βελουχιώτη. Γιατί, άραγε, ουδεμία σήραγγα του νέου αυτοκινητόδρομου δεν ονομάσθηκε «Άρης Βελουχιώτης»;

Δ-Ε-Ν Υ-Π-Α-Ρ-Χ-Ο-Υ-Μ-Ε ΣΑΣ ΛΕΩ!!!

Σώτος

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.