Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Σύσκεψη σε Υπουργικό επίπεδο (!) για τις κλοπές μετασχηματιστών από γύφτους

Άμεση λήψη μέτρων για τις κλοπές μετασχηματιστών και καλωδίων από ΔΕΔΔΗΕ, Αστυνομία και ...
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Άμεσα μέτρα και συντονισμένη παρέμβαση για τις κλοπές μετασχηματιστών και καλωδίων αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Τρίλοφο με πρωτοβουλία του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου μετά από αίτημα του δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης και στελέχη της αυτοδιοίκησης, οι αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου και Φάνης Παπάς, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Χρήστος Σπίγγος με στελέχη του φορέα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ταξίαρχος Μιλτιάδης Πουρσανίδης, ο διευθυντής ασφάλειας Θεσσαλονίκης με άλλα στελέχη της αστυνομίας, οι πρόεδροι και μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αντικατάσταση των κλεμμένων μετασχηματιστών μέσα σε σε δέκα ημέρες και οι τεχνικές τροποποιήσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας τους, η δημιουργία online συστήματος με την τοποθέτηση αισθητήρων, έτσι ώστε να ειδοποιείται η αστυνομία την ώρα που γίνεται η κλοπή και να σπεύδει το συντομότερο δυνατόν στο σημείο καθώς και η ενίσχυση των περιπολιών της αστυνομίας ως μέτρο πρόληψης.
Επίσης, αποφασίστηκε να ενταθούν οι συντονισμένοι έλεγχοι των υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας και της αστυνομίας σε μάντρες και επιχειρήσεις που εμπορεύονται και αποθηκεύουν μέταλλα ανακύκλωσης (σκραπ) αλλά και στα οδικά δίκτυα προς τα σύνορα προκειμένου να εντοπίζονται φορτία που μεταφέρουν τον χαλκό σε γειτονικές χώρες, ώστε να περιοριστούν οι παράνομες εξαγωγές.
“Για να λυθεί το πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης αλλά και διαχείρισης δευτερογενών υλικών και προϊόντων. Το περιβαλλοντικό έγκλημα συνδέεται κατά 80% με το οικονομικό δήλωσε ο αν. Υπουργός Ενέργειας και Ανακύκλωσης, Σωκράτης Φάμελλος ανακοινώνοντας τη σύσταση και λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων για τις για τις επιχειρήσεις του χώρου προκειμένου να εντοπίζεται αν γίνονται παραλήπτες παράνομων προϊόντων υποκλοπής. Παράλληλα, τόνισε την πρόθεση και δέσμευση του υπουργείου για άμεση επίλυση του προβλήματος.
Ο Δήμαρχος Θέρμης δήλωσε ότι παρά τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς το πρόβλημα επιδεινώνεται. Ο δήμος Θέρμης ζήτησε αυτή τη σύσκεψη όχι μόνο για να αναδειχτεί το πρόβλημα, αλλά για να δοθούν λύσεις και να υπάρξουν δεσμεύσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.” Παρόλο που δεν δηλώνει μεγάλη αισιοδοξία ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος θεωρεί ότι οι συνθήκες θα καλυτερέψουν και τονίζει ότι ο δήμος θα σταθεί δίπλα στους αγρότες ακόμη και στο ενδεχόμενο μαζικών δικαστικών προσφυγών αν καταστραφούν καλλιέργειες από την αδυναμία άρδευσης στην περίπτωση μη αντικατάστασης συστημάτων από τη ΔΕΔΔΗΕ.
Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης ανέφερε ότι το κόστος των κλοπών σε περιοχή του δήμου Θερμαϊκού ανέρχεται σε 450.000ευρώ και ζήτησε σκληρότερη στάση από την πολιτεία με θέσπιση νόμων, ενίσχυση των ελέγχων από την αστυνομία αλλά και τη λήψη μέτρω από τη ΔΕΔΔΗΕ
Οι αγρότες από Θέρμη, Τρίλοφο, Σχολάρι, Πλαγίαρι, Ν. Ραιδεστό, Αγ. Παρασκευή, Μεσημέρι, Επανωμή και άλλες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι το πρόβλημα υπάρχει, είναι γνωστό εδώ και χρόνια και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί τονίζοντας ότι κινδυνεύει η αγροτική παραγωγή και οι περιουσίες τους, Ανέφεραν ότι εξετάζουν να καταθέσουν μαζικές πρόσφυγες κατά της ΔΕΗ, προκειμένου να αποζημιωθούν για ζημιές που ήδη έχουν σημειωθεί στις παραγωγές τους.