Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Σφοδρή επίθεση καθηγητών από τη Θεσσαλονίκη κατά του ΣΚΑΪ για το Survivor - Tο παρασκήνιο

Μεταξύ άλλων οι καθηγητές από την Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης επισημαίνουν ότι το το τηλεπαιχνίδι «διδάσκει ότι καμία ξεφτίλα και προδοσία δεν είναι ντροπή»

«Ο ΣΚΑΙ, το κανάλι με την πιο.....
εχθρική στάση απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες και την πιο φιλική στην πολιτική καταστροφής των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα αυτών της νέας γενιάς, προβάλλει ένα ακραία διαστροφικό, ανταγωνιστικό, «αθλητικό παιχνίδι», στο οποίο ανώνυμοι και διάσημοι αποκομμένοι από το κοινωνικό περιβάλλον, διεκδικούν μέχρι «τελικής πτώσεως» το έπαθλο που συνήθως είναι η …τροφή ! Αφού δεν έχει άρτο, πάρτε θεάματα… με άρτο!» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι καθηγητές για τον τηλεοπτικό σταθμό και το reality επιβίωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των καθηγητών της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

"Βλέπαμε …Survivor, κύριε!

2.500. 000 τηλεθεατές μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές μας, ακόμη και παιδιά του Δημοτικού (δυναμικό κοινό το λένε) παρακολουθούν κάθε βράδυ το ελληνικό «Survivor» που σπάει τα ρεκόρ τηλεθέασης το ένα μετά το άλλο.

Δεν πρόκειται για δασκαλίστικη γκρίνια που «δεν διαβάζουν τα μαθήματά τους» εκείνη την ώρα. Οι αξίες που επιβάλλονται μέσα από την τηλεοπτική εικόνα είναι απόλυτα αντίθετες με αυτές που επιχειρούμε κοπιωδώς κι απελπισμένα να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας . Γι αυτό έχουμε χρέος να τις στηλιτεύσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Το ΣΚΑΙ, το κανάλι με την πιο εχθρική στάση απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες και την πιο φιλική στην πολιτική καταστροφής των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα αυτών της νέας γενιάς, προβάλλει ένα ακραία διαστροφικό, ανταγωνιστικό, “αθλητικό παιχνίδι”, στο οποίο ανώνυμοι και διάσημοι αποκομμένοι από το κοινωνικό περιβάλλον, διεκδικούν μέχρι «τελικής πτώσεως» το έπαθλο που συνήθως είναι η …τροφή ! Αφού δεν έχει άρτο, πάρτε θεάματα… με άρτο!

Σταδιακά, ο ανταγωνισμός μεταξύ ομάδων και ατόμων οδηγεί στην

ανάδειξη του νικητή μέσω της απόρριψης των άλλων, της ψυχολογικής ή σωματικής κατάρρευσης (που εξιτάρει τους θεατές), του τελικού αποκλεισμού. «Όποιος μένει πίσω θα πρέπει να φτύνει αίμα!», λέει μια παίκτρια.

Το κοινό παρακολουθεί τις αντιδράσεις, τις αντοχές και τις συμπεριφορές των «μαχητών» συμμετέχοντας μέσω SMS που αποφέρουν κέρδη σε τηλεοπτικές/πολυεθνικές εταιρείες.

Με άλλα λόγια: ατομικισμός, προδοσία, αλληλοεξόντωση, απαξίωση των άλλων, κατάρρευση των ηττημένων, αποκλεισμός των αδύναμων…

Η τηλε-πραγματικότητα μοιάζει να αντανακλά τον κοινωνικό δαρβινισμό ενός συστήματος που ξέρει πώς να διαλύει κάθε ανθρώπινο δεσμό, πρωτίστως στο πεδίο της εργασίας, ή των εξετάσεων όπου κυριαρχεί το «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Για την «επιβίωση του πιο προσαρμοσμένου» (survival of the fittest) μίλησε ο Δαρβίνος, όμως τόσο στον Άγιο Δομίνικο όσο και στον εργασιακό στίβο η καλή φόρμα, η fitness σε κάνει survivor, σε κάνει «απασχολήσιμο».

Σήμερα το «Survivor» μάς διδάσκει ότι καμία ξευτίλα, καμιά μικρή προδοσία, κανένα συναισθηματικό ξεγύμνωμα, κανένα κάρφωμα του διπλανού σου δεν είναι ντροπή προκειμένου να επιβιώσει κανείς.

Η πειθαρχία, η τυφλή υπακοή στους άνωθεν κανόνες, ακόμα και τους πιο γελοίους και παράλογους, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για όσους θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι. Όλα αυτά πρέπει να εμπεδώσουν έγκαιρα οι μαθητές μας.

Δεν είναι «απλά ένα παιχνίδι» είναι η επιβολή του παράλογου. παρηκμασμένου πολιτισμού του κυρίαρχου συστήματος στα παιδιά μας, απ' αυτούς που τα έχουν στερήσει το πραγματικό παιχνίδι, το γέλιο, τη χαρά και την ελπίδα!

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι το «Survivor» προβάλλεται την εποχή της αέναης λιτότητας, της φτώχειας, της πείνας, των μαθητών μας που λιγοθυμούν, ( μόλις προχθές μια 17χρονη μαθήτρια στην Πάτρα λιποθύμησε γιατί είχε τρεις μέρες να φάει κανονικά), του υποκατώτατου μισθού, της μαθητείας –δουλείας, της γιγαντιαίας και ενίοτε ανακυκλούμενης ανεργίας των νέων, των 400χιλ. παιδιών μας που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ζουν στο κοινωνικό λυκόφως, κόβουν από το φαΐ, τη θέρμανση, το ρεύμα. Ένας λαός φυλακισμένος στο μνημονιακό Survivor.

Καλούμε τους συναδέλφους της τάξης να δώσουμε ακόμη μια μάχη ενάντια στα τηλεοπτικά σκουπίδια, προβάλλοντας της αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, του σεβασμού του Άλλου, της φιλίας, του γνήσιου αθλητικού πνεύματος, του αληθινού αγώνα για μια απελευθερωτική Παιδεία στα πλαίσια μιας δίκαιης κι ανθρώπινης κοινωνίας.

Να γίνουμε όλοι μαχητές σε τούτο τον αγώνα!"

Το παρασκήνιο

Την είδηση για την αντίδραση των "καθηγητών" την έχουν όλοι. Αυτό που δεν έχουν είναι, το ποιοί ακριβώς είναι αυτοί οι καθηγητές.

Να θυμήσουμε λοιπόν, ότι η Γ' ΕΛΜΕ της οποίας είναι η ανακοίνωση, είναι αυτή που εξέδωσε την επική ανακοίνωση για τη χορηγία της COCA-COLA.

Κι όταν λέμε "Γ' ΕΛΜΕ", φυσικά και δεν γράφουν όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί την επιστολή. Εννοείται, ο πρόεδρός της Τριαντάφυλλος Τρανός (φωτο) εκπαιδευτικός-ζωγράφος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αρθογράφος της ΑΥΓΗΣ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη "Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη", του μνημονιακού βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.Να θυμηθούμε την επιστολή του για την χορηγία της Coca Cola σε σχολεία της Θεσσαλονίκης:

Σφοδρές αντιδράσεις για τη χορηγία της Coca Cola σε σχολεία της Θεσσαλονίκης

26 ΙΟΥΝ 2012

Προσβλητική θεωρούν οι εκπαιδευτικοί την καμπάνια της εταιρείας Coca Cola - 3Ε, η οποία ζητά από γονείς και μαθητές να υποδείξουν σε σελίδα της στο facebook, ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης, που θέλουν να ανακαινίσει η εταιρεία. Συμμετέχουν-συνεργάζονται  οι δήμοι Θεσσαλονίκης (Μπουτάρης), Κορδελιού-Ευόσμου (Στάθης Λαφαζανίδης) και  Παύλου Μελά (Διαμαντής Παπαδόπουλος).


Επιστολή για το θέμα απέστειλλε η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε την:

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη 25/06/2012
Πρ. Κορομηλά 51
Τηλ./FAX 2310-229389
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622
e-mail: gelmeth3@gmail.com
.
ΠΡΟΣ
• Σχολεία Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ
• Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ-Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
• ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ-ΓΡΑΦΕΙΑ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚ/ΣΗΣ ΑΝ.- ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
• ΑΠΥΣΔΕ - ΠΥΣΔΕ

Θέμα: Παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ-Θ την Τετάρτη 27/6/2012, στις 12.30 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, κατά της προσβλητικής καμπάνιας της εταιρείας Coca Cola – 3Ε στα σχολεία.


Η εταιρεία Coca Cola – 3Ε αξιοποιώντας το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης εισβάλλει στα σχολεία. Με τη στήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και μέσα από ένα πρόγραμμα που το βαφτίζει «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ!» θα επιχορηγήσει επισκευές σε ένα από τα 13 σχολεία που έχουν υποδείξει οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Κορδελιού – Εύοσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Το σχολείο θα επιλεγεί, ψηφίζοντας οι μαθητές και όποιος θέλει μέσω Facebook ή στις ειδικές κάλπες που έχουν εγκαταστήσει οι Δήμοι.
Με την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης να οξύνει στο έπακρο τα κτιριακά προβλήματα στα σχολεία η Coca Cola, η γνωστή πολυεθνική που αποκομίζει τεράστια κέρδη, πουλώντας αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, ανοιγοκλείνοντας εργοστάσια και τσακίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων που πρόσφατα προχώρησαν σε μεγαλειώδη αγώνα διαρκείας για να τα υπερασπίσουν, βρήκε την ευκαιρία να αναβαθμιστεί στα μάτια της κοινωνίας!
Τα σχολεία κυριολεκτικά του ΔΝΤ θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν πάνω στα συντρίμμια που αφήνουν στο διάβα τους τα μέτρα οπισθοδρόμησης που μας επιβάλλουν από κοινού ΕΕ, τρόικα και αλλεπάλληλες αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Η κατάσταση αυτή θα γενικευτεί και θα επιβληθεί, αν επιτρέψουμε τις εταιρίες να κατακλύσουν τα σχολεία μας, άλλες να χορηγούν βιβλία, άλλες να κάνουν γυμναστήρια, καθορίζοντας βέβαια το τι και πώς και από ποιους θα διδάσκεται μέσα στο σχολείο.
Tα σχολεία μας θα έχουν μετατραπεί σε παραμάγαζα των εταιρειών και θα προωθούν τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του κέρδος. Τα σχολεία δεν θα προάγουν στους μαθητές τα χαρακτηριστικά της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της συνευθύνης και της κατανόησης του εαυτού τους όπως είναι ο προορισμός τους, αλλά τον ανταγωνισμό, τον ατομισμό και τον άκρατο ωφελιμισμό.

Να τους σταματήσουμε

Καλούμαστε να αντιδράσουμε, να αγωνιστούμε και να σταματήσουμε τους χορηγούς που βρήκαν άλλη μια ευκαιρία για να εισέλθουν στα σχολεία, να εμπορευματικοποιήσουν την παιδεία, να προωθήσουν τα σχέδια τους για μια παιδεία προσαρμοσμένη στους νόμους της αγοράς. Να αντιδράσουμε ενάντια:
• στους «καλλικρατικούς» δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων, Ευόσμου, δήμους – επιχειρήσεις, δήμους φορομπήχτες, με Δημάρχους manager-dealer των ιδιωτικών συμφερόντων που έδωσαν την άδεια στην εταιρία-χορηγό να. μπει στα σχολεία μας. Απαιτούμε να ακυρώσουν τη συμφωνία και να διεκδικήσουν έκτακτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των σχολείων τους.
• στο υπουργείο Παιδείας και στις διοικήσεις της εκπαίδευσης που ενέκριναν και επέτρεψαν στην εταιρία της Coca Cola να μπει στα σχολεία μας.
• στις πολιτικές εξυπηρέτησης των δανειστών και στις πολιτικές που θέλουν να γίνουμε θυσία για τα κέρδη των πολυεθνικών.
Να αγωνιστούμε για μια άλλη πολιτική, μια άλλη πορεία σε αντίθεση με το σχολείο της Ε.Ε. του ΔΝΤ και την κοινωνία του κέρδους.
Έξω οι εταιρείες από τα σχολεία !
Τη διάλυση του σχολείου μας δεν …θα τη «χωνέψουμε» με coca –cola!!

Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ-Θ την Τετάρτη 27/6/2012, στις 12.30,
στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ TΡΑΝΟΣ                                                                                            
ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ

* Οι παίκτες που έχουν απομείνει στο #survivorGR
Μάριος Ιωαννίδης
Γιώργος Αγγελόπουλος
Πάνος Αργιαννίδης
Ειρήνη Κολιδά
Γιάννης Σπαλιάρας
Στέλιος Χανταμπάκης
Λάμπρος Χούτος
Γιώργος Χρανιώτης
Κωνσταντίνος Βασάλος
BO
Ειρήνη Παπαδοπούλου
Κώστας Αναγνωστόπουλος
Κώστας Κοκκινάκης
Ευριδίκη Βαλαβάνη
Σάρα Εσκενάζη
Φαίδων-Ορέστης Τσαγκ
Λάουρα Νάργες
Ελισάβετ Αϊνατσιόγλου

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.