Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Χωρίς καινοτόμα φάρμακα οι ασθενείς με ηπατίτιδα C!

Κύριε Υπουργέ,



Σύμφωνα με πληροφορίες του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» αλλά και στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ένας αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός ασθενών με Ηπατίτιδα C περιμένει ακόμα να ενταχθεί στη λίστα εκείνων που δικαιούνται να προμηθευτούν τα καινοτόμα φάρμακα κατά της Ηπατίτιδας C, τα οποία υπόσχονται μέχρι και 95% ίαση της νόσου. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, από τον κ Κουρουμπλή και τον κ. Μπασκόζο, μέχρι τον κ Ξανθό, είχε εξαγγείλει τον τελευταίο 1,5 χρόνο μέσω 9 δημόσιων δεσμεύσεων σχετικά με την ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών, ότι θα επιτύχει καλύτερες τιμές φαρμάκων στις συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες. Μία χαμηλότερη τιμή θα έφερνε σημαντική αύξηση των ασθενών που θα λαμβάνουν τις καινοτόμες θεραπείες.
Δυστυχώς όμως, τον τελευταίο χρόνο η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών του ΕΟΠΥΥ δεν έχει προβεί σε καμία διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα να αποκλείετε το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών από την πρόσβαση στη θεραπεία αυτή.


Κατόπιν αυτών,


Ερωτάστε:

1. Πότε θα ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών ώστε να έχουμε καλύτερες συμφωνίες τιμών-ποσότητας ώστε να καταφέρουν περισσότεροι ασθενείς να θεραπευτούν;
2. Πόσοι έχουν λάβει τη θεραπεία των καινοτόμων φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C έως τώρα;
3. Πόσες είναι οι αιτήσεις που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή για λήψη των καινοτόμων φαρμάκων;


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ



ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ