Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Πένθος στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος της Ηπειρωτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με ....
πόνο ψυχής απευθύνει τον ύστατο χαιρετισμό στην αλησμόνητη , Αλεξάνδρα Τοτοκώτση


ΜΝΗΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΟΤΟΚΩΤΣΗ χήρας ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΕΠΙΤΙΜΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος της Ηπειρωτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με πόνο ψυχής απευθύνει τον ύστατο χαιρετισμό στην αλησμόνητη , Αλεξάνδρα Τοτοκώτση,από το Γερμένι Κολωνίας Βορείου Ηπείρου, Επίτιμη Αντιπρόεδρο της Hπειρωτικής Eστίας Θεσσαλονίκης, στην πατριώτισσα που αγάπησε , υπηρέτησε και προώθησε την ιδέα του Ηπειρωτισμού -Εθελοντισμού που αποτελεί την ταυτότητα της ΗΕΘ.
Εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στα παιδιά της ,Ηλία Τοτοκώτση και Ελεονώρα Σακελλαρίδου, Δήμητρα και Δημήτρη Χατζηαριστερά, Αθηνά (Νανά) Τοτοκώτση ,τα εγγόνια της Συμεών Χατζηαριστερά και Αλεξάνδρα Τοτοκώτση και τους λοιπούς συγγενείς .
Σ’ όλη της τη ζωή υπήρξε ένας καλός άνθρωπος με συμπόνια , ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο. Κοντά σε όσους είχαν ανάγκη. Με την αρχοντιά αλλά και την ταπεινότητα της , την αγάπη στο συμπατριώτη, την πραότητα της , υπηρέτησε την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης ,ως Έφορος Αλληλεγγύης, ως Έφορος Μελετών και Προβλημάτων Ηπείρου και ως Αντιπρόεδρος. Εθελόντρια, αιμοδότρια και δωρήτρια. Καταγράφεται στην ιστορία της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης ως η πρώτη γυναίκα που εξελέγη μέλος στο ανδροκρατούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης το 1974. Ήταν γλυκιά ,καλοσυνάτη, δραστήρια, φιλική, αισιόδοξη, κοντά στους Ηπειρώτες φοιτητές τις δεκαετίες του '60 και '70, με τα αλησμόνητα ''τέϊα κυριών '', στα χρόνια που χτιζόταν η Εστία στην παραλία. Ανεκτίμητη η προσφορά της στους Κορυτσαίους από τον πόλεμο του 1940, κυρίως στις χήρες και τα ορφανά, που όταν έκλεισαν τα σύνορα ,διέμεναν στην Θεσσαλονίκη. Αλλά και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν κατέφυγαν στην Ελλάδα τα αδέλφια μας από την Βόρειο Ήπειρο, υπήρξε δασκάλα στα πρώτα φροντιστήρια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους πρόσφυγες από την Αλβανία , μεταφράστρια στα νοσοκομεία που περιέθαλψαν τους κατατρεγμένους, μέχρι και το σπίτι της πρόσφερε όπου βρήκε καταφύγιο όποιος πονεμένος , άρρωστος, ανήμπορος κατέφυγε από την Κορυτσά στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε στις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης ως μέλος της χορωδίας των ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης .
Κοιμήθηκε πλήρης ημερών, ευχαριστημένη, ευτυχισμένη, χορτασμένη. Η αναγγελία της εκδημίας της, μας προκάλεσε χαρμολύπη, γιατί λυτρώθηκε από την ασθένεια της εποχής μας και άνοιξε ο δρόμος να ανταμώσει τους αγαπημένους της. Γι’ αυτό και αισθανόμαστε γαλήνη, γιατί αναχώρησε για την γειτονιά των Αγγέλων με την αγάπη και την φροντίδα των δικών της ανθρώπων . Έφυγε από την αγκαλιά τους για να πάει να συναντήσει τους αγαπημένους της που επί σειρά ετών τίμησε την μνήμη τους. Αρχόντισσα στη ζωή, αρχόντισσα μέχρι το τέλος. Έφυγε από κοντά μας, ως σώμα,ένα ακόμα στέλεχος της Ηπειρωτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ,από την γενιά των Ηπειρωτών και Ηπειρωτισσών, που είχαν ταυτίσει την ύπαρξη τους με την Ήπειρο , αλλά το πνεύμα και η ψυχή της θα είναι πάντα οδηγός για μια ζωή ανιδιοτελούς αθόρυβης ,ουσιαστικής προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στην έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας 6 Μαρτίου 2017 αποφάσισε :
Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του προς τους οικείους
Να παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία
Να εκφωνηθεί αποχαιρετιστήριος λόγος
Αντί στεφάνου να κατατεθεί χρηματικό ποσό υπέρ σκοπών Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
Να μνημονευθεί για την προσφορά της στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης στο ετήσιο μνημόσυνο των Ηπειρωτών που τελεί η Ηπειρωτική Εστία στις αρχές Οκτωβρίου.
Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει μετά τα εννιάμερα
Να δημοσιευθεί το παρόν στον Ηπειρωτικό Τύπο.
Οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες της Θεσσαλονίκης δέονται του Υψίστου την ψυχή της μεταστάσης να κατατάξει μεταξύ των Δικαίων και στους οικείους της να χαρίζει υγεία και μακροημέρευση.

Αιωνία η μνήμη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Πρωτοπρεσβύτερος Μηνάς Βασάκος Αθηνά Μ. Τοτοκώτση