Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Το μήνυμα Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση: "ανακάμψαμε" !

H Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, γιατί,
είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου τίθεται επί τάπητος το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Στέλνοντας μήνυμα εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, μίλησε για «εμπόδια και συνήθεις δυσκολίες που θέτουν κάθε φορά γνωστοί μας φίλοι», σημειώνοντας πως «όσο κι αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».


Συμπλήρωσε πως το πραγματικό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.
Όπως είπε, στο πεδίο των τεχνικών κλιμακίων, «μπορεί κάποιοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010 να παραμένουν αμετανόητοι, όμως η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει ... κάποιοι μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα γύρω μας έχει κάνει τον σκοπό τους απόλυτα παράφωνο».
Σημειώνοντας πως «έναν παράφωνο σκοπό δεν μπορεί κανείς να τον ακούει για πολύ» τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μας έχει οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και τώρα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τον σκοπό.
Αναφερόμενος στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οφείλουμε συντεταγμένα να ανοίξουμε τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο μοντέλο του παρελθόντος.
Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο.
Είπε, επί παραδείγματι, ότι η απελευθέρωση των απολύσεων είναι αντιμεταρρύθμιση, και υποστήριξε πως τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις αποτελούν την ατζέντα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Για εμάς κοινωνική ευημερία είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή και σταθερή εργασία και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος, πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: "Δεν ψηφίζουμε τίποτε, ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα"

Την καταψήφιση των μέτρων και αντίμετρων που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση προανήγγειλε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα και σε στελέχη του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική αυτή επιλογή της Ν.Δ., ενώ παράλληλα απέρριψε την κριτική που δέχεται από την κυβέρνηση ότι με τη στάση του τορπιλίζει τη διαπραγμάτευση.
«Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα», σημείωσε λίγο πριν από τη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματός του και πρόσθεσε: «Ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα, δεν θα γίνουμε δεκανίκι του κ. Τσίπρα [...] Άλλωστε ο κ. Τσιπρας επαίρεται για το πόσο σταθερή είναι η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία».
Όπως ανέφερε, τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή, προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση, είναι το κόστος της κωλυσιεργίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι η Ν.Δ. με τη στάση της δεν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στεκόμαστε εμφατικά απέναντι σε όποιον διακινεί σενάρια επιστροφής στη δραχμή».
«Όπου και αν βρεθούμε, λέμε να τελειώνει κάθε κουβέντα για το Grexit και να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα. Στηρίζουμε τις ελληνικές θέσεις επειδή αυτό επιτάσσει το πατριωτικό μας καθήκον», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι «είναι τουλάχιστον προκλητικό να μας συκοφαντεί με αθλιότητες ο κ. Τσίπρας».
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπενθύμισε ότι επί κυβέρνησης Ν.Δ. ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε στους πολίτες να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, αβάνταρε όλα τα κινήματα «δεν πληρώνω» και έστελνε επιστολές στους δανειστές ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον Πρωθυπουργό, σημείωσε ότι «ο πιο ανεύθυνος δημαγωγός δεν δικαιούται και να βγάζει γλώσσα από πάνω» και πως «η Ν.Δ. δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν».
Εξάλλου, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει φροντίσει «να τροπιλισει ο ίδιος κάθε προσπάθεια συναίνεσης με τον διχαστικό του λόγο και τις ύβρεις».
Μήνυμα στο εσωτερικό για πιθανό «αντάρτικο»
Μετά τα κρούσματα «ασυνεννοησίας» στο εσωτερικό της Ν.Δ. αναφορικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στη Βουλή, κατά την ψήφιση των νέων μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα.
«Όποιος δεν μπορεί, δεν θέλει να ακολουθήσει ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με την σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που οδηγεί τη χώρα, θα μείνει πίσω», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας όμως ότι είναι βέβαιος πως όλα τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας και θα συμπορευθούν.
«Τέταρτο μνημόνιο από την πίσω πόρτα»
Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο από την πίσω πόρτα, λέγοντας πως «τα πανηγύρια της 20ής Φεβρουαρίου αποδείχθηκαν ψεύτικα και αποτελούν εμπαιγμό του ελληνικού λαού».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση έχει δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, συνεχίζοντας: «Εκροή καταθέσεων, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και αβεβαιότητα έχουν επιστρέψει για τα καλά, με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο λογαριασμός της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα είναι βαρύς. Η αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μείωσε την αξιοπιστία της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι υπερβολικά πρόσθετα μέτρα που ξεπερνούν τον ορίζοντα υλοποίησης του τρίτου προγράμματος. Κάθε μέρα που περνά η προσπάθεια για δανεισμό από τις αγορές προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες δυσκολεύει. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα οδηγηθούμε σε ένα τέταρτο μνημόνιο από την πίσω πόρτα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί καν πρόσθετη χρηματοδότηση».
«Αναγκαία η πολιτική αλλαγή»
Εξάλλου, υποστήριξε ότι πλέον η κυβέρνηση είναι σε προφανή αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων και πρόσθεσε ότι προκαλεί με την αλαζονεία και την ανικανότητά της.
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, διαμορφώνεται στην κοινωνία μια σιωπηλή πλειοψηφία που ζητά να μπει τέλος στον κατήφορο, μια πλειοψηφία που είναι πολύ κοντά στις θέσεις που εκφράζει η σημερινή Ν.Δ..
«Η κατάσταση στη χώρα δεν χωρά ολιγωρίες. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υλοποιήσει ούτε μία από τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται χώρα. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ως Λευκοί Ιππότες να έρθουμε εμείς μετά. Είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή, για μία φυγή προς τα εμπρός. Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της χώρας», υπογράμμισε.