Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Αλλαγή σχεδίων από τους Ισραηλινούς για τον αγωγό φυσικού αερίου; Πάνε Τουρκία;

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, που θελουν το Ισραήλ, να ξανασκέφτεται τον τρόπο μεταφοράς του κοιτάσματος Λεβιάθαν στην Ευρώπη. Η τετραμερής συμφωνία....
Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου, δεν προχωράει στην πράξη, με ευθύνη των Ισραηλινών, που λένε ότι ο αγωγός EastMed που στην Ελλάδα έχουμε ως δεδομένο είναι πολύ ακριβή λύση και θα ήταν προτιμότερο, ο αγωγός να περνά από την Τουρκία.
Η πρόσφατη αποκατάσταση των Τουρκοϊσραηλινών σχέσεων με τον διορισμό του Etan Naeh ως του πρώτου πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα, μετά το πάγωμα των σχέσεων των δύο χωρών το 2011, θεωρείται το έναυσμα της εκκίνησης συνομιλιών για την ενεργειακή σύνδεση Τουρκίας - Ισραήλ.
Στην πρώτη του δημόσια ομιλία στην Άγκυρα, ο Ισραηλινός πρέσβης δήλωσε ότι "η λύση του Κυπριακού προβλήματος, θα επιτάχυνε πολύ το ενεργειακό projects και θα αποτελούσε κατάσταση win-win για Ισραήλ και Τουρκία".
Κι όπως γράφει χαρακτηριστικά η Ισραηλινή Arutz Sheva:
"The Israel-Turkey deal appeared to be part of a general recalibration of Turkish foreign policy under Prime Minister Binali Yildirim, who took over in May, to limit regional disputes that had multiplied under his predecessor Ahmet Davutoglu including with Russia."

Η χώρα μας βρίσκεται για μια ακόμη φορά, στο πεδίο μάχης των δυο υπερδυνάμεων και ισχυρών περιφερειακών παικτών, όπως το Ισραήλ και η Τουρκία, με τις ισορροπίες να μεταβάλλονται διαρκώς. Το κακό είναι ότι, την ώρα που θα έπρεπε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πάρουμε την καλύτερη θέση στην παγκόσμια σκακιέρα, εμείς σπαταλούμε όλο το εθνικό κεφάλαιο στην ατέρμονη προσπάθεια να μαζέψουμε κι άλλους φόρους από τους πολίτες. Κι άλλους φόρους κι άλλους φόρους κι άλλους φόρους, σε ένα θανάσιμο σπιράλ ύφεσης, που δεν μας καταστρέφει μόνο οικονομικά, αλλά και εθνικά.