Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Το Ε.Κ.Θ. για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει....
τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους οικείους του 50χρονου χειριστή του γερανοφόρου οχήματος, που ανατράπηκε χθες το απόγευμα στο εργοτάξιο του μετρό στην Καλαμαριά.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα πένθους αλλά και διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια. Ο θάνατος του χειριστή αποτελεί το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης από το 2009, όπου και τότε ένας ακόμη συνάδελφος έχασε τη ζωή του, ενώ μέσα σ' αυτά τα χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά εργατικά ατυχήματα, που χαρακτηρίζονται από μικρά έως σοβαρά.
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ. όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, καταγγέλλει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και υγιεινής που υπάρχουν στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης, τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας καθώς και τη μη υλοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων για τις συνθήκες εργασίας και αντιμετώπισης κινδύνων.
Παράλληλα, ζητάμε να υλοποιηθεί άμεσα το αίτημα των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας για τοποθέτηση από το ΣΕΠΕ επικεφαλής για τον έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των μεγάλων έργων, λόγω έλλειψης του υπάρχοντος προσωπικού στην παραπάνω υπηρεσία.
Απαιτούμε τη συγκρότηση της "Συμβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου", όπως προβλέπεται από το νόμο περί Δημοσίων Έργων και όπως ρητά δεσμεύθηκε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης την άνοιξη του 2015, η οποία θα εξυπηρετούσε στην επίλυση γενικότερων και ειδικότερων προβλημάτων του έργου, θεωρώντας ο ίδιος αναγκαία τη συμμετοχή εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στην Επιτροπή.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους και διαμαρτύρονται για το θάνατο του συναδέλφου τους.
Διεκδικούμε και μαχόμαστε για το αυτονόητο, να μη θρηνήσουμε άλλους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.


Ανακοίνωση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. για το δυστύχημα της Θεσσαλονίκης