Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Αγαπητέ Αλέξη, από την ALAPIS έφερες πίσω κανένα μύριο;

Κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας κούναγε το δάχτυλο για τις διάφορες λίστες που φυσικά δεν πήρε τίποτε το κράτος πίσω, αλλά με
τα χρήματα της PROTON BANK έγινε κάτι ρε παιδιά;
Που είναι ο Λαυρεντιάδης οέο;
Για να θυμηθούμε κάποια πράγματα:


Με τα 5 σημερινά εντάλματα συλλήψεων σε βάρος πρώην συνεργατών του προφυλακισμένου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη μπαίνει στην τελική ευθεία η κύρια ανάκριση που διενεργεί η Ιωάννα Χατζάκη, για το colpo grosso που είχε στήσει μαζί με δεκάδες συγκατηγορούμενους πρώην συνεργάτες του ο επιχειρηματίας, που κάποτε ήταν ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες στην Ελλάδα, αποδεκτός στον Λευκό Οίκο και ισχυρός παίκτης στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα, έχοντας στήσει ακόμη και δική του τράπεζα στο Λιχτενστάιν.

Μόνο που όπως αποδεικνύεται, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου της Proton Bank, τα χρήματα ήταν κλεμμένα από την ίδια την τράπεζα. Αρχικά υπολογίστηκαν σε 701 εκατομμύρια ευρώ και όσο περνάει ο καιρός το ποσό αυξάνει. Παράλληλα, δεν έχει αρχίσει ακόμη ουσιαστικά η δικαστική διερεύνηση για την υπόθεση της Νεοχημικής, που πολλοί λένε ότι αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο καθώς τα χρήματα εκεί ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο στα μέσα Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση και θα ακολουθήσει το βούλευμα με βάση το οποίο θα παραπεμφθούν σε δίκη ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και τουλάχιστον 30 συνεργοί του.

 Η δίκη πιθανότατα θα οριστεί στις αρχές του καλοκαιριού, χρονικό διάστημα στο οποίο θα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου και των 19 δικών του συγκατηγορουμένων που διώκονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από μίζες, κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Η βασική διαφορά είναι ότι ο μεν Ακης Τσοχατζόπουλος στη χειρότερη περίπτωση για αυτόν θα καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών, ενώ ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κινδυνεύει ακόμη και με την ποινή των ισοβίων καθώς διώκεται για πέντε κακουργήματα.

Ηδη, για το σκάνδαλο της Proton Bank, που σε σύγκριση μαζί του το προηγούμενο αντίστοιχο του Κοσκωτά αποτελεί ένα απλό... πταίσμα, εκτός από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στις φυλακές βρίσκονται ακόμη 11 πρόσωπα και καταζητούνται τρεις.

Προφυλακισμένοι είναι οι: 
Αντώνης Ρογκόπουλος, 
Βασίλης Καραμούζης, 
Ιωάννα Τόρη, 
Γιώργος Γιώργαρος, 
Ηλίας Μακρής, 
Γιάννης Παπαβασιλείου, 
Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, 
Τρύφων Κολλίντζας, 
Δημήτρης Σαραμαντής 
Γραμματική Αρβανίτη.

Ολοι τους στελέχη της Proton, ή στενοί συνεργάτες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που στο όνομά τους βγήκαν δάνεια μαϊμού από την Proton με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν εταιρείες που υποτίθεται ότι τους είχε πουλήσει ο επιχειρηματίας, αλλά όπως αποδεικνύεται ήταν απλώς αχυράνθρωποι.

Αυτό έχει παραδεχθεί στην ανακρίτρια και ο Κωνσταντίνος Μπαλλής ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά την πλήρη κατάθεση στην οποία έδωσε όλα τα στοιχεία τα οποία είχε στην κατοχή του.

Για την υπόθεση καταζητούνται το δεξί χέρι ή για πολλούς ιθύνων νους της κομπίνας, Πέτρος Κυριακίδης, ο άνθρωπος που εμφανιζόταν ως η αιχμή του δόρατος του συστήματος Λαυρεντιάδη στα ΜΜΕ έχοντας συγκεντρώσει ό,τι πουλιόταν εκείνη την εποχή.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι διέφυγε από την Ελλάδα ντυμένος κληρικός και μετά από μία στάση στο Λιχτενστάιν για ανεφοδιασμό σε... μετρητά βρίσκεται ήδη στη Λατινική Αμερική. Μαζί του βρίσκεται, κατά πάσα πιθανότητα, η επίσης καταζητούμενη νομική του σύμβουλος Ελένη Σκούρα με τον σύζυγό της Περικλή Λιβά, ενώ αγνοείται και η τύχη του επίσης καταζητούμενου γιου του Γιώργου Κυριακίδη.

Ακόμη, η αρχική δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορούσε και στους:

Διονύσιο Μπίθαρη, 
Παντελή Ντεβεντζή, 
Ιωάννη Μπαϊλάν, 
Σοφοκλή Ρόβη, 
Ηλία Μακρή, 
Κωνσταντίνο Μούτσο, 
Χριστόδουλο Κωνσταντίνου, 
Αννα Παριανού, 
Νικόλαο Λινάρδο, 
Βασίλειο Γραβάνη, 
Στυλιανό Κυμπαρίδη, 
Νικόλαο Κόρμπη, 
Δημήτριο Βασιλόπουλο, 
Ανδρέα Μίχο, 
με τις κακουργηματικές κατηγορίες για συγκρότηση συμμορίας, άμεση συνέργεια σε απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Αναλυτικά οι επίμαχες χρηματοδοτήσεις μέσω της Proton Bank ήταν οι εξής:
10.000.000 ευρώ, στις 29 Μαρτίου 2010 στις εκδόσεις ΝΕΠ, του Πέτρου Κυριακίδη
7.000.000 ευρώ, στις 24 Απριλίου 2010 στις εκδόσεις ΝΕΠ, του Πέτρου Κυριακίδη
18.160.000 ευρώ, στις 29 Απριλίου 2010 στην εταιρεία ΣΕΒΙΣΕ, του Πέτρου Κυριακίδη, [θυγατρική της Αναδρομή Α.Ε.]
15.000.000 ευρώ, στις 8 Ιουλίου 2010 στην εταιρεία DEVTEC INVESTMENT S.A., του Παντελή Ντεβεντζή [μητρική της Gerorymatos Animal Health]
72.000.000 ευρώ, στις 8 Ιουνίου 2010 στην εταιρεία NOVO ATREUS, του Ιωάννη Μπαϊλάν [μητρική της Alapis Medical & Diagnostics]
57.600.000 ευρώ, στις 9 Ιουνίου 2010 στην εταιρεία PROVINVEST Α.Ε., του Σοφοκλή Ρόβη [μητρική της Provet Α.Ε. και Κτηνιατρική Προμηθευτική Α.Ε.]
72.700.000 ευρώ, στις 8 Ιουνίου στην εταιρεία BALIS PERSONAL AND HOME CARE Α.Ε., του Κωνσταντίνου Μπαλλή[μητρική της Gerolymatos Cosmetics ΑΕ]
54.000.000 ευρώ, στις 8 Ιουνίου 2010 στην εταιρεία FIRST AID CARE Α.Ε., του Αντώνιου Ρογκόπουλου [μητρική της ΜΕΝΤΙΜΕΚ Α.Ε.]
65.200.000, στις 8 Ιουνίου 2010, στην εταιρεία VET HEALTH Α.Ε., της Ιωάννας Τόρη
12.000.000 ευρώ, στις 3 Αυγούστου 2010, στην εταιρεία PROVET Α.Ε., του Νικόλαου Κορμπή [θυγατρική της Provinvest]
41.000.000 ευρώ, στις 27 Αυγούστου 2010, στην εταιρεία ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ANIMAL Α.Ε., του Ηλία Μακρή[θυγατρική της Devtec]
54.000.000 ευρώ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2010, στην εταιρεία FINEGLINO Ltd, του Κωνσταντίνου Μούτσου [μητρική της ELFE S.A.]
19.500.000 ευρώ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2010, στην εταιρεία ELFE S.A., του Γεώργιου Γεωργάρα
70.000.000 ευρώ, στις 10 Σεπτεμβρίου 2010, στην εταιρεία ΜΑΚ Α.Ε., του Κωνσταντίνου Χριστοδούλου
5.060.000 ευρώ, στις 2 Νοεμβρίου 2010, στην εταιρεία Αναδρομή Α.Ε., της Αννας Παριανού [μητρική της ΣΕΒΙΣΕ]
29.000.000 ευρώ, στις 5 Νοεμβρίου 2010, στην εταιρεία Εξέλιξη Α.Ε., του Νικόλαου Λινάρδου [μητρική της Escanto Ltd]
30.000.000 ευρώ, στις 5 Νοεμβρίου 2010, στην εταιρεία Escanto Ltd, του Νικόλαου Λινάρδου [θυγατρική της Εξέλιξη Α.Ε.]
29.000.000 ευρώ, στις 9 Δεκεμβρίου, στην εταιρεία AKOLAB Α.Ε, του Βασίλειο Γραβάνη
40.000.000 ευρώ, στις 24 Ιανουαρίου 2011, στην εταιρεία ALAPIS Α.Ε., του Στέλιου Κυμπαρίδη

Το κατηγορητήριο κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των συνεργών του είναι εξαιρετικά βαρύ. Αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ενώ γνώριζαν πως η Alapis είχε συνολική οφειλή ύψους 1,084 δισ. ευρώ στις 31.12.10 , και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, μεθόδευσαν την άντληση κεφαλαίων από την Proton BANK με τη συνεργασία φαινομενικά άσχετων εταιριών ως προς τον όμιλο Λαυρεντιάδη, που όμως ενεργούσαν κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του επιχειρηματία προς εξυπηρέτηση των ατομικών και εταιρικών του συμφερόντων και όχι των επικαλούμενων επιχειρηματικών σχεδίων , δυνάμει εικονικών μεταξύ τους συμφωνικών εξαγοράς εταιριών, κάδων δραστηριότητας και εν γένει συνεργασιών (παροχής υπηρεσιών, πωλήσεις, δανείων κλπ) που χρηματοδοτήθηκαν από την άνω τράπεζα.

Γι΄ αυτό το σκοπό ο Λ. Λαυρεντιάδης αγόρασε από την τραπεζική εταιρία ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ το 31,3% της PROTON BANK το Δεκέμβρη του 2009. Ασκώντας καταχρηστική εξουσία διόρισε στο ΔΣ πλήρως ελεγχόμενα πρόσωπα ώστε να διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ για τα ατομικά και εταιρικά του συμφέροντα. Αποδυναμώσατε δε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της τράπεζας ώστε να πετύχετε ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση του ομίλου Λαυρεντιάδη. Γι' αυτό το λόγο τοποθετήθηκε επικεφαλής στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων τοποθετήθηκε η στενή συνεργάτιδα του Λ. Λαυρεντιάδη και τελούσα υπό τις εντολές του Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, που στερείτο βασικών γνώσεων επί τραπεζικών θεμάτων, πιστωτικού κινδύνου και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου».

«Ο Λαυρεντιάδης διατέλεσε μεν τυπικά πρόεδρος του ΔΣ από 4.1.10 έως 31.2.11 αλλά κατ' ουσίαν ενεπλάκη ενεργά στη διοίκηση μέσω ειδικών οδηγιών και εντολών προς τα μέλη του ΔΣ ακόμα και μετά την τυπική αποχώρησή του από το ΔΣ.

Πετύχατε την εκταμίευση κεφαλαίων της τράπεζας που υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ μέσω συμβάσεων πιστοδοτήσεως κάθε είδους (κάλυψη ομολογιακών δανείων, συβάσεις πιστώσεως, σε ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό και αυξήσεις πιστωτικών ορίων, δανειακές συμβάσεις) που διοχετεύθηκαν στο Λ. Λαυ
ρεντιάδη και στις εταιρίες του ομίλου του, μέσω των φερομένων τυπικά ανεξάρτητων από τον όμιλο εταιριών του πιστοδοτούμενων προσώπων, προς όφελός του, ακόμα και υπό περιστάσεις υπεξαιρέσεως, επί ζημία της τράπεζας, αφού ενόψει των περιστάσεων υπό τις οποίες εγκρίθηκαν και εκταμιεύθηκαν τα ποσά αυτά, με συνοπτικές διαδικασίες, δεν υπήρχε καμία προοπτική ανάκτησής τους, όπως προσεπιβαιώνεται από το γεγονός ότι ήδη το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων συμβάσεων καταγγέλθηκε λόγω σοβαρών παραβάσεων των συμβατικών υποχρεώσεων των τυπικώς αντισυμβαλλομένων της άνω τράπεζας, ενώ κατά το σκέλος που εξοφλήθηκαν εν όλω ή εν μέρει κάποιες από τις υποχρεώσεις που ανελήφθησαν έναντι της τράπεζας, η εξόφληση αυτή δεν έγινε με διαθέσιμα των πιστοδοτούμενων προσώπων, λόγω ευδοκιμήσεως των επιχειρηματικών σχεδίων που χρηματοδοτήθηκαν , αλλά είτε με κεφάλαια της ίδιας της τράπεζας στο πλαίσιο άλλων χρηματοδοτήσεων είτε με κεφάλαια του Λαυρεντιάδη και των εταιρειών του, γεγονός που καταδεικνύει άμεσο και αποφασιστικό έλεγχο εκ μέρους του εν τοις πράγμασι στη λειτουργία των πιστοδοτηθέντων προσώπων.

- Το γεγονός ότι η εν λόγω δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ τα φερόμενα επιχειρηματικά σχέδια εγκαταλείφθηκαν και ήταν οπωσδήποτε αδύνατη η εξυπηρέτηση των υπέρογκων δανειακών υποχρεώσεων που βάρυναν τις πιστοδοτηθείσες εταιρίες, εντούτοις πολλές από αυτές μεταβιβάστηκαν αιφνιδιαστικά υπό άγνωστες περιστάσεις, εν αγνοία της τράπεζας που τις χρηματοδότησε σε κυπριακή εταιρία με τη επωνυμία MIDEAS HOLDINGS LTD που ελέγχεται από τον Λαυρεντιάδη μέσω παρένθετων προσώπων, ενώ η συνεργασία του με πολλούς από τους άνω συνεργούς του συνεχίζεται μέχρι σήμερα και σε πολλές περιπτώσεις δανειακές υποχρεώσεις των εν λόγω πιστοδοτηθέντων από τις εν λόγω χρηματοδοτήσεις εξυπηρετήθηκαν με δικά του κεφάλαια».

«Με τις ενέργειες αυτές επήλθε άλλως οπωσδήποτε απειλήθηκε ζημία:

- Της τράπεζας PROTON BANK η άδεια λειτουργίας της οποίας ανακλήθηκε

- Των μετόχων της λόγω του εκμηδενισμού της αξίας των μετοχών τους, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού δημοσίου που κάλυψε πάνω από 17 εκατομμύρια προνομιούχες μετοχές, ονομαστικής αξίας 4,49 ευρώ η κάθε μια, με τη διάθεση σχεδόν 80 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της υπαγωγής της τράπεζας στις διατάξεις περί στήριξης του τραπεζικού συστήματος, λαμβάνοντας κυρίως υπόψιν ότι οι υποχρεώσεις της τράπεζας προς μετόχους, κοινούς και προνομιούχους, παρέμειναν στο παθητικό της υπο εκκαθάριση τράπεζας.

- Του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που επιβαρύνθηκε με την υποχρέωση καταβολής 250 εκ. ευρώ για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της ΝΕΑΣ PROTON BANK

- Του ταμείου Εγγύησης καταθέσεων το οποίο με απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ επιβαρύνθηκε με την υποχρέωση καταβολής 862 εκατομμ. Ευρώ για την κάλυψη της διαφοράς αξίας μεταξύ των μεταβιβασθέντων στο νέο πιστωτικό ίδρυμα από το υπό εκκαθάριση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.

Της ΝΕΑΣ PROTON BANK στο ενεργητικό της οποίας συμπεριλαμβάνονται κάποια από τα επίμαχα δάνεια οι συμβάσεις των περισσότερων εκ των οποίων καταγγέλθηκαν λόγω παραβίασης συμβατικών υποχρεώσεων.

Της Τράπεζας της Ελλάδας».

Αντίστοιχα βαρύ είναι και το κατηγορητήριο κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου και των 19 συνεργών του, όπως διατυπώνεται στο βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη στις 22 Απριλίου.

Με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση οι:
Ακης Τσοχατζόπουλος
Αστέριος Οικονομίδης, επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών
Ευφροσύνη Λαμπροπούλου λογίστρια
Νίκος Ζήγρας, επιχειρηματίας, εξάδελφος του πρώην υπουργού
Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας
Αρετή Τσοχατζοπούλου, κόρη του βασικού κατηγορούμενου
Βίκυ Σταμάτη σύζυγος του βασικού κατηγορούμενου
Γιάννης Σμπώκος
Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, δικηγόρος
Νίκος Γεωργουλάκης, εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης υπεράκτιας εταιρείας
Παναγιώτης Σταμάτης, αδελφός της συζύγου του πρώην υπουργού
Παντελής Ζαχαριάδης, εμφανιζόμενος ως συνιδιοκτήτης υπεράκτιας εταιρείας
Οράτιος Μελάς, εκπρόσωπος υπεράκτιας εταιρείας
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης
Σπύρος Χατζηνικολάου, δικηγόρος
Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου
Φώτης Αρβανιτίδης
Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ
Γιώργος Κωνσταντάτος

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/
http://alapoparea.blogspot.gr/2013/03/vs.html