Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Καλαφάτης προς Μπουτάρη : "Εδώ δεν μπορείτε να διαχειριστείτε περίπτερο, θα διαχειριστείτε το δάνειο;"

«Μέχρι σήμερα με το βίο και την πολιτεία της,
η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να διοικήσει ούτε περίπτερο και έρχεται, σήμερα, και ζητάει να διαχειριστεί ένα δάνειο που θα φορτώσει στις πλάτες των Θεσσαλονικέων μέχρι το 2042»;

Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, στην αποψινή τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα του δανείου που θέλει να συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα πρότεινε την αναβολή της απόφασης για το θέμα, ώστε να θέσει η διοίκηση ένα πραγματικό αναπτυξιακό πλάνο ως βάση συζήτησης και να καλέσει και τις άλλες παρατάξεις, κάτι που είχε υποσχεθεί και ποτέ δεν έπραξε, για να διαβουλευτεί, χειρισμό που συστήνει και η ΕΤΕΠ. Έθεσε ως προαπαιτούμενο «να κληθούν οι εκπρόσωποι της ΕΤΕΠ σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα έχει ως μόνο θέμα τη δανειακή σύμβαση» και «να γίνει ενημέρωση των Θεσσαλονικέων αφού υπάρξει αυτή η διεργασία, ώστε να πέσει άπλετο φως».

Μάλιστα, απαντώντας στα όσα ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ότι το δάνειο θα μείνει προίκα στην επόμενη διοίκηση, τόνισε: «Η προίκα έχει καταργηθεί εδώ και 30 χρόνια. Δεν είμαστε προικοθήρες. Με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η διοίκηση, αφαιρεί το αυτονόητο δικαίωμα της… αποποίησης κληρονομιάς».

Επισήμανε ότι η ΕΤΕπ δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2008 κι όχι τα τελευταία χρόνια και πως, ως υπουργός Μακεδονίας – Θράκης της κυβέρνησης Καραμανλή είχε επισκεφθεί την έδρα της Τράπεζας κι είχε συνομιλήσει, στο Λουξεμβούργο, με τον τότε αντιπρόεδρό της. Θύμισε ότι η δανειακή σύμβαση αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα υλικό παραπολιτικών στηλών, διαρροών, ρεπορτάζ, ενώ ο δήμαρχος «περιορίστηκε σε ψελλίσματα», με αρχικό ποσό σύμβασης τα 50 εκ. ευρώ. «Ποτέ δεν τέθηκε θέμα επίσημο προς συζήτηση στην πόλη με οποιαδήποτε μορφή», πρόσθεσε και ενδεικτικά επέδειξε τα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής, όπου το αρχικό ποσό των 50.000.000 € έχει διαγραφεί και διορθωθεί με το τελικό των 20 εκ. ευρώ.

«Ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση έχει χειριστεί το ζήτημα, είναι ευθέως ανάλογος με τον τρόπο που διοικεί τον Δήμο γενικά: Δίχως σχέδιο, δίχως ενημέρωση προς τους πολίτες, ανίκανη να οργανώσει τη σκέψη και τις πράξεις της. Και να σας πω κάτι; Αυτή η αντίληψη για μένα είναι μίζερη, ψιλοπονηρή, είναι μια τακτικιστική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σοβαρά», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» κατέγραψε τα εξής δεδομένα:

• Φορτώνεται δάνειο 20 εκ στις πλάτες των συμπολιτών.
• Συμφωνείται περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή ώστε η επόμενη διοίκηση να το φορτωθεί πολιτικά και οικονομικά.
• Το δάνειο λαμβάνεται χωρίς να υπάρχουν ώριμες μελέτες για την συντριπτική πλειοψηφία των έργων.
• Η διοίκηση δεν ενδιαφέρεται αν άλλα ψηφιστούν κι άλλα γίνουν, ούτε ότι η επόμενη διοίκηση δεσμεύεται με σειρά έργων και στερείται του δικαιώματος εκτέλεσης δικού της προγράμματος.
• Δεν υπάρχουν αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στο όλο πλάνο.

«Ο τρόπος που χειρίζεστε ως διοίκηση το θέμα, αποπνέει μιζέρια, ανασφάλεια και δείχνει πολιτικάντικη μικροπολιτική αντίληψη. Σας έπνιξε η αγωνία για το τι θα παρουσιάσετε στην πόλη μετά από εννέα χρόνια διοίκησης και αυτή η αγωνία σας, πνίγει με την σειρά της την ίδια την πόλη. Ο μόνος σας στόχος όταν έρθει η ώρα της κρίσης είναι να υπάρχουν κάνα-δύο εργοτάξια εν λειτουργία, ώστε να εκλιπαρείτε στην προεκλογική περίοδο για μια ευκαιρία για να “ολοκληρώσετε” το έργο σας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Μα εσείς δεν καταφέρατε να τρέξετε το αυτοκίνητο με πέντε χιλιόμετρα. Θα το τρέξετε με 100»;

Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τόνισε: «Ξεκινήσατε την θητεία σας ως ο Δήμαρχος των νέων ιδανικών και θα την ολοκληρώσετε ως ο Δήμαρχος των νέων δανεικών, δανεικά που θα τα πληρώσουν οι συμπολίτες μας, τους οποίους μάλιστα με την στάση σας τους κρατάτε στα μαύρα σκοτάδια».

Στη συνέχεια, έθεσε τα εξής ερωτήματα:

1. Γιατί δεν έκανε πράξη την απαίτηση της ίδιας της ΕΤΕπ να αφορούν οι δανειακές συμβάσεις της έργα τα οποία τυγχάνουν πλήρους αποδοχής τόσο από τους δημότες όσο και από τις δημοτικές παρατάξεις;
2. Υπάρχουν ώριμες μελέτες έργων, ή συζητάται με την ΕΤΕπ μια… λίστα ευχών, κάτι που σημαίνει ότι δε θα λειτουργήσει, τελικά, δανειακή σύμβαση;
3. Υπάρχει κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα από πλευράς Δήμου ύψους 27.000.000 Ευρώ το οποίο έφερε προς συζήτηση η Διοίκηση; Και, κυρίως, υπάρχει αλληλογραφία από την οποία να δεσμεύονται στελέχη της κυβέρνησης ότι θα καλυφθούν τα ίδια κεφάλαια των 7.000.000 ευρώ;
4. Γιατί άλλαξε ξαφνικά ο σχεδιασμός του Δήμου και τα 50.000.000 ευρώ έγιναν 27.000.000;
5. Για ποιον λόγο δε ζητά ο Δήμος να του επιστραφούν τα χρήματα που έδωσε «με τόση προθυμία στην κυβέρνηση» από τα αποθεματικά του;

«Η πρεμούρα της διοίκησης Μπουτάρη όσο περνα ο χρόνος βγάζει μάτια. Και μάλιστα πρεμούρα σε 2 επίπεδα:

1) Να βρει κάποια λεφτά, όπως-όπως, για να δείξει έστω ότι φτιάχνει κάτι, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της.
2) Να φέρει τη δανειοδότηση προς ψήφιση πριν τις δημαιρεσίες, για να “πιέσει τους συμβούλους της”», τόνισε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι σκοπός της Διοίκησης ήταν να περάσει το θέμα κάτω από την πίεση των δημαιρεσιών. “Να γιατί χαρακτηρίζω «μίζερο και πολιτικάντικο» τον χειρισμό αυτού του μείζονος και σοβαρού ζητήματος από τη διοίκηση”, τόνισε.

«Είναι πραγματικά κρίμα τις παλινδρομήσεις, την ανασφάλεια, την διστακτικότητα της σημερινής διοίκησης να την πληρώνουν οι πολίτες», κατέληξε.