Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Έμπρακτη αλληλεγγύη από το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη»

Δηλώσεις Ζώτου, Τρεμόπουλου, Γεωργόπουλου, Koth.
Το πρώτο Κέντρο Ημέρας Προσφύγων που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης και...
τη συμβολή διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, άνοιξε τις φτερούγες του με το συμβολικό όνομα «Αλκυόνη».





Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην οδό Ορφανίδου 5, η υπεύθυνη λειτουργίας του Ελεονώρα Ζώτου -μεταξύ άλλων- είπε:
«Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες της δράσης του Κέντρου Ημέρας: αφενός η κάλυψη των ποικίλων αναγκών των προσφύγων και άλλων ευαίσθητων ομάδων και αφετέρου η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου, με απώτερο σκοπό την αλλαγή της νοοτροπίας, την αποδόμηση των στερεοτύπων στην προσπάθεια εξάλειψης των ρατσιστικών φαινομένων. Η ιδέα να γίνει το Κέντρο Ημέρας στην πόλη πηγάζει από την ανάγκη «αποϊδρυματοποίησης» αυτών των ανθρώπων, ώστε να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση σε μια καινούργια ζωή στις άλλες χώρες της Ευρώπης είτε στην Ελλάδα γι’ αυτούς που θα μείνουν εδώ».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ιδρυτικό στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης τόνισε:
«Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων είναι στην ουσία μια νίκη της κοινωνίας των ενεργών πολιτών και της έμπρακτης αλληλεγγύης. Η δομή «Οικόπολις» της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης έπαιξε σημαντικό ρόλο οργάνωσης των ανθρώπων που έδωσαν τη μάχη του ανθρωπισμού στα σύνορα, εκεί όπου το κράτος ήταν ανύπαρκτο και οι πρόσφυγες του πολέμου είχαν την ανάγκη μας. Το Κέντρο είναι μια αναβάθμιση της δουλειάς μας, μέσα στην πόλη πια, που προσφέρει υπηρεσίες και αγαθά στους πρόσφυγες αλλά και σε άστεγους. Προφανώς η πραγματική λύση είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο. Και η δημιουργία τέτοιων Κέντρων δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή διάθεση των ρατσιστών, που κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες ή αρνούνται ακόμη και τα προσφυγόπουλα στα σχολεία αλλά να στηριχτούν από τις κυβερνήσεις. Δεν είναι φιλανθρωπία αλλά υποχρέωση της Δύσης, που παρεμβαίνει ένοπλα και εκμεταλλεύεται δεκαετίες τώρα τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Μέσης Ανατολής».

Ο Αλέκος Γεωργόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης -μεταξύ άλλων- ανέφερε:
«Το κέντρο Ημέρας προσφύγων -πρωτοβουλία και δημιούργημα της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης- είναι μια ακόμη ψηφίδα στην πελώρια έκφραση αλληλεγγύης που έδειξε ο ελληνικός λαός φροντίζοντας, ντύνοντας, ταΐζοντας και βοηθώντας το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που πέρασαν από τη χώρα μας κατά το 2015 και το 2016. Αυτές ήταν χρυσές σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας -μοναδικές κατά τις τελευταίες δεκαετίες- που έχει σημασία να τις θυμόμαστε μέσα στο κλίμα θλίψης, οργής και πόνου που προκαλεί η ζοφερή οικονομική (και όχι μόνο) κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία».

Ο Markus Koth, συντονιστής για την Ευρώπη της οργάνωσης Diakonie Katastrophenhilfe, τόνισε:
«Αυτό το Κέντρο Ημέρας δεν είναι μόνο ένας χώρος όπου παρέχονται υπηρεσίες σε πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες που το έχουν ανάγκη. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι το πάθος και η συμπόνια της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες, κάτι που βίωσα τον τελευταίο χρόνο που ζω και εργάζομαι στην Ελλάδα, και που όντως είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ελληνικής κοινωνίας στη σύγχρονη ιστορία και αυτό αντικατοπτρίζεται στην καθημερινή δουλειά. Χαιρόμαστε που βοηθήσαμε από το 2015 τους εθελοντές της «Οικόπολις» να διανείμουν 184.000 μερίδες ζεστού φαγητού στην Ειδομένη και τώρα να δημιουργήσουν αυτή τη θαυμάσια δομή μέσα στην πόλη».
Συνοπτικά, οι υπηρεσίες που προσφέρει η «Αλκυόνη» (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00), είναι:
· Διανομή πρωινού και μεσημεριανού σε 100 άτομα ημερησίως

· Παροχή ρουχισμού και υπόδησης

· Δυνατότητα πλυσίματος και στεγνώματος ρουχισμού

· Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

· Παροχή στέγης περιορισμένου χρονικού διαστήματος σε μικρό αριθμό διαμερισμάτων

· Σεμινάρια/εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων

· Διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την πολιτιστική ανταλλαγή, την επικοινωνία και τη διαδραστικότητα μεταξύ προσφύγων και τοπικής κοινότητας.