Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

«Ημέρας Ασφαλιστικών Θεμάτων» καθιέρωσε ο Δ.Ζιγκερίδης

● Ανακοίνωση νέας πρωτοβουλίας κατά τη διάρκεια ημερίδας για το Ασφαλιστικό, με στόχο την ενημέρωση συνταξιούχων και ασφαλισμένων


Τη θεσμοθέτηση και καθιέρωση «Ημέρας Ασφαλιστικών Θεμάτων», όπου ομάδα έμπειρων επιστημονικών στελεχών θα ενημερώνουν και θα δίνουν απαντήσεις και συμβουλές στους συμπολίτες μας σε θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, προχωρά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο αντιδήμαρχος Διοικητικού-Οικονομικού Δημήτρης Ζιγκερίδης κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη για το νέο ασφαλιστικό νόμο, συγκεντρώνοντας πολλούς ενδιαφερόμενους στο Κλειστό Θέατρο Νεάπολης. Επρόκειτο για μια ρεαλιστική αποτίμηση των πρόσφατων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα που έκαναν ειδικοί επιστήμονες και στελέχη Ασφαλιστικών Ταμείων παρουσιάζοντας και αναπτύσσοντας αναλυτικά το θέμα που ήταν οι «Αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα και οι επιπτώσεις τους στις ασφαλιστικές εισφορές και στις συντάξεις».
Παρά το ότι στη διάρκεια της ημερίδας δόθηκαν πολλές απαντήσεις, το γεγονός ότι αναμένονται νομοθετικές ρυθμίσεις, εγκύκλιοι, αλλά και ζητήματα που θα προκύπτουν κατά την εφαρμογή των αλλαγών, ενισχύει τη βούληση της δημοτικής αρχής να θεσπίσει την ημέρα του ασφαλισμένου στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Με αυτή την κίνηση θα δώσει τη δυνατότητα τακτικής μηνιαίας παρουσίας στο δήμο κάποιων εκ των εισηγητών, όπου θα δέχονται τους πολίτες προκειμένου να απαντούν επιτόπου στα ερωτήματά τους και να επιλύουν τις απορίες τους.

Η ημερίδα
Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Δ.Ζιγκερίδη και του Τοπικού Συμβουλίου Νεάπολης, οι εισηγητές, παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, έριξαν φως στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και συνέστησαν σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους να μην «τα βάψουν μαύρα», παρότι απέφυγαν να «χαϊδέψουν αυτιά». Ταυτόχρονα απάντησαν στις δεκάδες απορίες των πολιτών δίνοντας διεξόδους στους προβληματισμούς τους.
Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιδήμαρχος Διοικητικού-Οικονομικού Δημήτρης Ζιγκερίδης, επιχειρώντας μια πρώτη εκτίμηση για το νέο ασφαλιστικό αλλά και αναφερόμενος στο εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να ανταποκριθούν οι αλλαγές που έγιναν. «Ο νόμος 4387/2016 εισάγει σημαντικές μεταβολές που επηρεάζουν την ζωή εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελμάτων. Πολλές διατάξεις ήταν αναγκαίες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών ωφελούνται το 80% των εμπόρων και ελευθέρων επαγγελμάτων με όφελος έως 2.500 ευρώ ετησίως, όμως υπάρχει ένα δυναμικό κομμάτι μεσαίων εμπόρων και ελευθέρων επαγγελμάτων που επιβαρύνεται έως 14.500 ευρώ ετησίως, και ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπιστούν κάποιες αδικίες του νόμου», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή του.
Εισηγητές της ημερίδας ήταν η Ανδριανή Ανθοπούλου (δικηγόρος, με ειδίκευση σε ασφαλιστικά και εργατικά θέματα), ο Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (διευθυντής ΕΦΚΑ μη μισθωτών /ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ), η Μαίρη Νικολαΐδου (πρώην διευθύντρια συντάξεων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης), η Ηλιοστάλακτη Γούναρη (τέως προϊσταμένη συντάξεων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης), και η Ελένη Χατζηνικολάου (προϊσταμένη εσόδων ΕΦΚΑ μη μισθωτών Θεσσαλονίκης), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της Τ.Κ. Χριστίνα Τερζή.