Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ακόμη δεν ξεκίνησε ο ΕΦΚΑ και εξετάζουν αλλαγές

Καταρχήν, είναι ολοφάνερο ότι οι εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορές, με το νέο σύστημα θα πέσουν κατακόρυφα και σοκαριστικά για το κράτος. Επίσης, .....
εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, θα ξεφύγουν από το σύστημα, λόγω του τρόπου ειδοποίησης (με άντληση στοιχείων από το taxisnet) και είναι ολοφάνερο ότι θα χρειαστεί εκ νέου ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ.
Να σημειώσουμε, ότι ήδη έχει επέλθει μια τροποποίηση του ασφαλιστικού νόμου, σε ότι αφορά τα -βλακωδώς αποκαλούμενα- "μπλοκάκια". Είναι -ξανά!- προφανές, ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ο ασφαλιστικός νόμος θα τροποποιηθεί άλλες δέκα φορές. 


Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας για την εισπραξιμότητα των νέων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η ανησυχία είναι εμφανέστατη και πλέον διακινούνται ορισμένα σενάρια τα οποία αναφέρουν ότι ανάμεσα στις ελαφρύνσεις που εξετάζονται ως αντίμετρα στην ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου είναι και οι αλλαγές στο σύστημα εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα έσοδα από τις νέες εισφορές έχουν προϋπολογιστεί στα 2 δισ. ευρώ για το 2017.

Το σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες, μετά το Eurogroup, είναι ότι καταρχήν θα μέτρα έρθουν στη Βουλή μεταξύ των οποίων η γενναία μείωση του αφορολόγητου και πιθανότατα η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, δηλαδή η μείωση των συντάξεων.

Ταυτόχρονα σε ένα νομοσχέδιο θα υπάρχουν μαζί και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, για συγκεκριμένους όμως ιδιοκτήτες ακινήτων, μόνο για χαμηλά εισοδήματα, όπως αυτό θα προσδιοριστεί, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και ενδεχομένως στην εστίαση και σε είδη διατροφής, αλλά και επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη του ΕΒΕΑ και όχι μόνο να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. «Πρέπει να στηριχθεί η κοινωνική ασφάλιση με την καταβολή των εισφορών. Στα τέλη Φεβρουαρίου, πρέπει να καταγραφούν καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τα περυσινά. Έτσι, θα στηρίξουμε ένα σύστημα, το οποίο, παρά τις ατέλειες που έχει, θα μας δώσει τη δυνατότητα να το χτίσουμε και να είναι δικό μας, χωρίς άλλες παρεμβάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα προβλήματα και αποδυνάμωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.