Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Προσβολή στην επιστήμη και τη ζωή!

Παρασκευή μεσάνυχτα στην Παθολογική κλινική του....
Σκυλίτσειου. Δωμάτιο 5.

Η μυρουδιά του ζεστού αέρα, των φαρμάκων, της αρρώστιας και της δυστυχίας ανακατεύονται με την εγκατάλειψη του κτιρίου, την αγωνία του εφημερεύοντος ιατρού και των ελάχιστων νοσηλευτών και φτιάχνουν μια εικόνα τραγική.

Τα κρεβάτια όλα γεμάτα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι γέροντες. Κορμιά που έχουν περάσει μέσα από τις ταλαιπωρίες της ζωής κατέληξαν άλλα άρρωστα και άλλα να ζουν τις τελευταίες τους στιγμές, μέσα σε ένα χώρο που θυμίζει παρακμιακό ξενοδοχείο 5ης κατηγορίας.

Ξαπλώσαμε την ετοιμοθάνατη γιαγιά στο μεσαίο κρεβάτι. Ο νοσοκόμος έφυγε να φέρει ένα σεντόνι.

Ξαφνικά χαλασμός! Ένα παράθυρο άνοιξε μόνο του και παγωμένος αέρας ξεχύθηκε μέσα στο δωμάτιο. Στο μέσα κρεβάτι μία κυρία σπαρτάραγε (κυριολεκτώ) από ρίγη πυρετού.

Η πόρτα του δωματίου έκλεισε με πάταγο και σφήνωσε! Από μέσα το πόμολο ήταν ανύπαρκτο. Ακούσαμε απ’ έξω το νοσοκόμο που προσπαθούσε να την ανοίξει. Αδύνατον! Κάποιος τελικά την κλώτσησε δυνατά κι άνοιξε διάπλατα. Ανακούφιση!!

Κλείσαμε το παράθυρο. Μου είπαν πως όλα τα είχαν αλλάξει πριν από δέκα χρόνια . Πεταμένα λεφτά ως συνήθως!! Το συγκρατούσαν μόλις δύο μεντεσέδες.

Σε λίγο ξανάνοιξε και πάλι με πάταγο. Βλέπεις ο βοριάς δε σέβεται αρρώστους ούτε υπολογίζει κακότεχνα κουφώματα που προσπαθούν να αντισταθούν στο πέρασμά του. Θα μου πεις αφού δεν τους σέβονται κάποιοι συνάνθρωποι τους εκείνον τι τον νοιάζει; Πήραμε το σιδερένιο πανωκέφαλο ενός κρεβατιού που ήταν αφημένο στην άκρη του δωματίου και το σφηνώσαμε πίσω από το σώμα ενός καλοριφέρ που ήταν κάτω από το παράθυρο. Προσωρινά το συγκρατήσαμε να μην ξανανοίξει.

…….σήμερα Τρίτη. Η γιαγιά έχει φύγει παρά τις μεγάλες προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού τους οποίους ευχαριστούμε.

Φεύγοντας από την Παθολογική του Σκυλίτσειου θυμάμαι τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος για την επισκευή της Παθολογικής που χάθηκε και αναρωτιέμαι γιατί;

Αναλογίζομαι τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας κυρίου Πολάκη που με καμάρι στην ΤV μας έλεγε πως τα νοσοκομεία έχουν πλεόνασμα χρημάτων και προβληματίζομαι γιατί δεν επισκευάζεται με αυτά η παλιά πτέρυγα της Χειρουργικής για να μεταφερθεί εκεί η Παθολογική και να νοσηλεύονται σε ανθρώπινο περιβάλλον οι άνθρωποί μας, αλλά και να εργάζεται το νοσηλευτικό προσωπικό σε αυτό.

Αναρωτιέμαι πώς ανεχόμαστε όλοι οι Χιώτες να φιλοξενούμαστε ασθενείς σε ένα παρακμιακό χώρο. Η απάντηση είναι εύκολη. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε άρρωστοι, ανήμποροι, δυστυχείς και οικονομικά εξαθλιωμένοι; Μα να διαμαρτυρηθούμε και να κάνουμε το λιγότερο τουλάχιστον.

Είναι ντροπή για όσους διαχειρίζονται την τύχη του χώρου αυτού που υπηρετεί τον άρρωστο άνθρωπο, διακρίνεται για την επιστημοσύνη των εργαζομένων του, στον οποίο φιλοξενούνται τρεις κλινικές (παθολογική, πνευμονολογική και νευρολογική) και είναι καθημερινά γεμάτες από ασθενείς συμπολίτες μας, να ανέχονται την τραγική ξενοδοχειακή του κατάσταση.

Ποιοι φταίνε κύριε Πολάκη, κύριε Μιχαηλίδη κύριε Μηταράκη, κυρία Καλογήρου, κύριε Κάρματζη, κύριε Βουρνού και κυρία Βουτιέρου για τη κατάσταση αυτή και τι ενέργειες κάνατε για να απαλλαγούν οι Χιώτες από την κατάντια του χώρου της Παθολογικής Κλινικής;

Θα θέλαμε μια απάντησή σας, όλοι οι Χιώτες! Σας αφορά όλους το θέμα και θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα όλων των στόχων σας. Επείγει η αποκατάσταση του προβλήματος που αποτελεί προσβολή στον χιώτικο ανθρώπινο πόνο.