Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ρίξτε τις τιμές στα φυτοφάρμακα !

Mε τον Διευθύνοντα Σύμβουλου της BASF Ελλάς κ. Βασ. Γούναρη συναντήθηκε ο κ. Δημήτρης Μάρδας, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ....
οι τιμές των φυτοφαρμάκων για ρυζοκαλλιέργειες, καθώς η BASF κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Ο κ. Μάρδας μετέφερε στον κ. Γούναρη τις θέσεις των ρυζοκαλλιεργητών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους οποίους οι τιμές των φυτοφαρμάκων είναι ιδιαίτερα υψηλές, σε σχέση με τις τιμές σε χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Οι υψηλές τιμές των φυτοφαρμάκων επηρεάζουν αρνητικά το κόστος παραγωγής, δημιουργώντας προβλήματα ανταγωνιστικότητας στο ελληνικό ρύζι. Σύμφωνα με τον κ. Γούναρη οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από την ιταλική και την ισπανική αγορά. Ο κ. Γούναρης έθεσε στον κ. Μάρδα, το θέμα της κατ’ εξαίρεση έγκρισης, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ορισμένων φυτοφαρμάκων, όπως το Propanyl, Fatset και Mageos (με ισχύ 120 ημέρες) και των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη διαδικασία έγκρισης.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής Μαλγάρων ο κ. Μάρδας έχει έρθει σε επαφή με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς διερευνάται η δυνατότητα συμμετοχής των ρυζοπαραγωγών στα προγράμματα της τράπεζας.