Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Καλαφάτης: Ο Δήμαρχος και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, χρυσάφι πιάνουν και χώμα γίνεται!

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με...
την απόφασή του να μην παραστεί στη σημερινή, «κατόπιν εορτής» -όπως τη χαρακτήρισε- ενημέρωση από τον Δήμαρχο για το θέμα της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε σύντομη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το δημοτικό ρεπορτάζ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κάναμε λάθος που, για ακόμα μία φορά, πιστέψαμε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Είχε δεσμευτεί δημόσια, και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αρκετούς μήνες πριν, ότι θα καλούσε τις παρατάξεις για να τις ενημερώσει και να γίνει ευρεία συζήτηση για το σημαντικό αυτό θέμα που αφορά τη δανειοδότηση από την ΕΤΕπ.

Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύουν; Εμείς δε συμμετέχουμε σε συναντήσεις παρωδία.

Το δάνειο από την ΕΤΕπ αποτελεί άλλη μία ήττα της διοίκησης και του Δημάρχου. Μόνο που το τίμημα είναι βαρύ και θα το πληρώσουν οι πολίτες: Περίπου 20 εκ. €. Και το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, υπό προϋποθέσεις, η ΕΤΕπ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη.

Όμως ο Δήμαρχος και η διοίκηση χρυσάφι πιάνουν και χώμα γίνεται!

Θα μπορούσε, αν υπήρχε η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση κι ένα κλίμα συναίνεσης, αυτό το χρηματικό εργαλείο να δώσει πολλά οφέλη στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, χωρίς να τους επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ.

Τέλος, αν παρακολουθούσε ο δήμαρχος και τη δική μου προσωπική πολιτική πορεία, θα ήξερε ότι πιστεύω στο συγκεκριμένο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο. Ήμουν ο πρώτος, ως μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, που είχα φέρει αυτό το εργαλείο στην πόλη και ήμουν αυτός που ως υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή είχα κάνει επίσκεψη και είχα συνεννοηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη στο Λουξεμβούργο. Είναι κρίμα, λοιπόν, που μέσα από αυτόν τον μίζερο χειρισμό μπορεί να χάσει μια μεγάλη ευκαιρία η πόλη και, βεβαίως, να επιβαρυνθούν οι πολίτες με ένα επώδυνο κόστος».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων επισήμανε ότι «έχουμε πολλά να πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο γι αυτό και ζήτησα επίσημα να προταθεί ως πρώτο θέμα συζήτησης, για να υπάρχει άπλετος χρόνος για τις τοποθετήσεις και των επικεφαλής και των συμβούλων. Γι αυτό το, κομβικής σημασίας ζήτημα, δεν είναι δυνατό να δοθούν επτά λεπτά, όπως προβλέπεται, για να εκτεθούν τα επιχειρήματά μας. Βεβαίως, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί χρόνος».

Ιδιαίτερα υπογράμμισε πως «η ενημέρωση από τον Δήμαρχο γίνεται κατόπιν εορτής, αφού, ήδη, το θέμα έχει εισαχθεί στα θεσμικά όργανα του Δήμου, όπως η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση, κάτι που, με ευθύνη του Δημάρχου, δεν έγινε». Πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να υπάρχει συγκεκριμένο master plan, αλλά και ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στα έργα, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έρθουν περισσότερα χρήματα στην πόλη, τα οποία να αποπληρώσουν το δάνειο και τους τόκους, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες. Όσον αφορά το θέμα της ωριμότητας των έργων που προτείνονται, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων, θα τα πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ραντεβού εκεί, λοιπόν».


NΕΩΤΕΡΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καλαφάτης: Οι σκόρπιες αναφορές δεν αποτελούν διεξοδική συζήτηση

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, αφού πληροφορήθηκε τους ισχυρισμούς στα ΜΜΕ του Δημάρχου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις οποίες το θέμα της δανειακής σύμβασης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συζητηθεί δύο φορές στο παρελθόν στο Δημοτικό Συμβούλιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το παλιό δόγμα “όταν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”, ξανάρχεται. Το επαναφέρει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η διοίκησή του. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι οι σκόρπιες αναφορές και παρατηρήσεις, μεταξύ των οποίων κάποιος ψέλλιζε τις λέξεις “δάνειο” και “Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα” δεν αποτελούν διεξοδική συζήτηση, ή αναλυτική ενημέρωση, για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως η υπογραφή δανειακής σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΕΤΕπ.
Σας παραθέτουμε απόσπασμα πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου της 25 Οκτωβρίου 2016 που, κατά το δήμαρχο, αποτελεί συζήτηση για το κομβικό αυτό θέμα:
“Μπουτάρης: Τώρα να σας ενημερώσω και το τι έχουμε κάνει εμείς ενόψει το ότι η Μοδιάνο θα πουλιότανε. Βάλαμε μέσα στο πρόγραμμα, στη δωρεά του Νιάρχου, βάλαμε την ανάπλαση της Βασ. Ηρακλείου από την Αριστοτέλους έως την Κομνηνών όπου φεύγουνε τα παρκαρισμένα Ι.Χ. μένουν ελάχιστα, μόνο κάτι θέσεις αυτό, όταν θα τελειώσει το πρόγραμμα Νιάρχος θα σας κάνουμε μία ειδική παρουσίαση μόνο για το τι μπαίνει στο πρόγραμμα Νιάρχος, τι μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τι μπαίνει στο Τεχνικό Πρόγραμμα για να ξέρετε πώς αλληλοσυμπληρώνονται αυτά όλα, και πώς, από ποια χρηματοδοτικά, χρηματοδοτικούς πόρους, θα αξιοποιηθούνε.”
Αλήθεια, αυτή είναι η διαβούλευση που επικαλείται ο δήμαρχος; Αυτή είναι η μία από τις δύο φορές που έγινε συζήτηση, σύμφωνα με το δήμαρχο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, γι αυτό το τόσο σοβαρό θέμα;
Καλούμε, επίσης, τους δημοτικούς συμβούλους της ομάδας του να μας πουν εκείνοι πότε έγινε διεξοδική συζήτηση για το θέμα και ποιες ήταν οι δικές τους παρατηρήσεις.
Τέλος, ας μας απαντήσουν όλοι μαζί, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης: Αν είχε προηγηθεί ενημέρωση όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος, τότε για ποιον λόγο χρειάστηκε ειδική συνεδρίαση της ομάδας της διοικούσας παράταξης, για το θέμα αυτό, αλλά και “ιδεολογικό μασάζ” για να πεισθούν ώστε να ψηφίσουν θετικά; Δεν έφθανε η… “ενημέρωση” που επικαλείται ο Δήμαρχος»;

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.