Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

«Να φύγετε, να πάτε αλλού»

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Τί ωραία ατάκα που ήταν αυτή από τη διαφήμιση παγωτών. Πού να φαντασθώ ότι θα την εκστόμιζε δημόσιος λειτουργός, έστω και σε παράφραση. Μόνον παράκρουση θα τη δικαιολογούσε. Διάβασα και άκουσα, λοιπόν, ότι ο Πρόεδρος του....
Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών κ. Δημήτριος Τσακίρης ανέκραξε για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν αντέχουν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές βάσει των αριστερών [λέμε και καμμιά μ..] νόμων: «Όσοι δεν αντέχουν, να πάρουν τις οικογένειές τους και να πάνε στη Βουλγαρία». Αργότερα δήλωσε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του, όχι ότι δεν τις έκανε.
Τί κακό είναι αυτό βρε παιδάκι μου. ‘Οσοι ακούνε τις παπάρες που πετάνε κρατικοί λειτουργοί ή πολιτικοί έχουν πρόβλημα με την ελληνική γλώσσα. Αδυνατούν να κατανοήσουν τις παπάρες, με αποτέλεσμα να τις παρερμηνεύουν. Σωστόν. Ο κ. Πρόεδρος ήθελε να πει «όσους δεν αντέχουν θα τους συνδράμουμε, για να αντέξουν». Ίσως να μην έκανε καλή μετάφραση στα ελληνικά από τα γερμανικά, τα οποία κατέχει.
Εγώ θα παραπέμψω απλώς στο πλούσιο βιογραφικό του κ. καθηγητή ΤΕΙ, ο οποίος, ως φαίνεται, δεν πρέπει να απασχολήθηκε ποτέ στον ιδιωτικό τομέα, για να νοιώσει την αγωνία του ελεύθερου επαγγελματία. Άλλωστε, ποιόν να διορίσει σε τέτοιες θέσεις η κυβέρνηση, όταν όλα τα στελέχη της είναι κρατικοδίαιτα;
Πάντως, με κατέλαβε κλαυσίγελως μόλις άκουσα ότι μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο εξάδελφος και η αδελφή τού πρωθυπουργού. Μέχρι που συνειδητοποίησα ότι αυτοί είναι αιρετοί και όχι διορισμένοι, όπως είναι αιρετοί ο Κούλης, η Ντόρα, ο Βαρβιτσιώτης, ο ΓΑΠ, η Φώφη, η Όλγα, ο Μανώλης, ο Κωστάκης, κ.λπ.
Ξεστράτισα, όμως. Παραπέμπω στο μακροσκελέστατο, πλούσιο, ανεπανάλητπο βιογραφικό τού κ. Τσακίρη. Παρακαλούνται οι αναγνώστες να μην το παρερμηνεύσουν. Κυρίως δε να δώσουν προσοχή εκεί όπου ο κ. καθηγητής επισημαίνει ότι ορισμένα μαθήματα τα δίδαξε με αμοιβή, καθώς επίσης και στα βιβλία ή άρθρα που παραπέμπουν στα έργα του.
http://flmc.teiep.gr/flmc_gr/images/stories/general/cvs/tsakiris.pdf
Τελειώνοντας σκέφτηκα πως δεν είναι κακή ιδέα να βάλω ένα σχετικό κουίζ. Διαβάστε και πείτε μου τί καταλάβατε [από το τελευταίο τεύχος του Unfollow].

«… κανένας, ίσως, δεν περιέγραψε αυτή την «πολιτική κυριαρχία» του κόμματος [ΣΗΜ: του ΣΥΡΙΖΑ] με μεγαλύτερη σαφήνεια απ' όσο ο πανεπιστημιακός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, σε συνομιλία του με τη διάσημη θεωρητικό Βαντάλ Μουφ: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ριζοσπαστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του από το να εκφράζει τη διαφωνία του και να ψάχνει τρόπους να μετριάσει τις πολιτικές που ο συμβιβασμός και η ήττα του καλοκαιριού τού επιβάλλουν να εφαρμόσει». ……. ο Φώτης Κουβέλης δεν παρέλειψε, εξάλλου, να αναρτήσει στο προσωπικό του blog το πολυσυζητημένο κείμενο του Κώστα Δουζίνα για την ψυχική διάσταση της εξουσίας. Σε αυτό το κείμενο ο βουλευτής-φιλόσοφος παρατηρεί με εμβρίθεια:
«Η πολιτική και ιδεολογική ανάλυση χρειάζεται λοιπόν τη βοήθεια της ψυχαναλυτικής θεωρίας. Ο λόγος είναι προφανής. Η πολιτική ιδεολογία αποτελεί στήριγμα της υποκειμενικότητας. Είναι στενά συναρθρωμένη και δίνει διέξοδο στα πιο σκοτεινά και ασυνείδητα κομμάτια της ψυχικής οικονομίας. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τα μύχια της ύπαρξης, βέβαια, αλλά μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε παρατηρώντας τις εξωτερικές συμπεριφορές. Εγινα, λοιπόν, ένας κοινωνικός ανθρωπολόγος της πολιτικής τάξης».

Ούτε εμείς ξέρουμε, βέβαια, τα μύχια της ύπαρξης των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας, όμως, προς στιγμήν να υιοθετήσουμε τη μεθοδολογία της κοινωνικής ανθρωπολογίας της πολιτικής τάξης, παρατηρούμε ότι τελικά οι ανθεκτικότεροι γάμοι συνάπτονται όταν μια ήρεμη και νοικοκυρεμένη σχέση συμπαράστασης στα δύσκολα γεράματα του συμβιβασμού πάρει τη θέση της παιδικής ασθένειας του αριστερισμού και κατασβήσει, ως κατάλοιπο μιας περασμένης εποχής που το αίμα έβραζε και η ρηχή επιθυμία λυσσομανούσε, κάθε παρόρμηση να γαμήσουμε τον σύντροφο Κουβέλη.»

Παρακαλείσθε να μου πείτε τί μας είπε ό κ. Δουζίνας. Αλλά προσέξτε: μην τον παρερμηνεύσετε. Ελληνικά [;] μιλάει ο άνθρωπος.
Σώτος