Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ρέμος: "Είμαι περήφανος που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στο χωριό μου (Χρυσαυγή Λαγκαδά)"

Συνέντευξη στην τουρκική Hurriyet έδωσε ο Έλληνας τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, που βρέθηκε ....
στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας για μια Live εμφάνισή του εκεί, όπως κάθε χρόνο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Την πρώτη του συναυλία μάλιστα έδωσε στην Κωνσταντινούπολη, όταν δήμαρχος εκεί ήταν ο τωρινός πρόεδρος της χώρας Ρετσέτ Ταγίπ Ερντογάν.

"Όταν ήρθα στην Τουρκία ένιωσα σαν στο σπίτι μου" αναφέρει στη συνέντευξη (http://www.hurriyet.com.tr/yunanistanin-en-unlu-sarkicisi-antonis-remos-ataturkle-sadece-hemseri-degil-ayni-koydeniz-40225280) ο 46χρονος τραγουδιστής που πίνει ουζάκι με τον δημοσιογράφος καθισμένος σε ένα τραπέζι μέσα στη θάλασσα.

Ο Ρέμος μίλησε για τα χρόνια που έζησε στη Γερμανία, την καταγωγή της οικογένειάς του από το Αϊβαλί, αλλά και το χωριό από το οποίο κατάγεται τόσο ο ίδιος, όσο και ο Μουσταφά Κεμάλ, τον Λαγκαδά.

"Δεν είμαι μόνο συμπολίτης, αλλά και συγχωριανός του. Όπως ξέρετε, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ατατούρκ. Σε ένα χωριό έξω από την πόλη όμως, στο Λαγκαδά (στη Χρυσαυγή ή Σαριγιέρ Λαγκαδά), γεννήθηκε. Από εκεί είναι η οικογένειά μου, Είμαστε περήφανοι που στο χωριό μας γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες (en büyük liderlerinden) του κόσμου".

Sadece hemşerisi değil, köylüsüyüm de. Sizin bildiğiniz,  Atatürk’ün büyüdüğü ev. Bir de doğduğu ev var. Selanik’in dışında Langada bölgesinde. Ailem de oralı. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük liderlerinden birinin hemşerisi olmak insana gurur veriyor. Bu mirasa ve Türkler için bu kadar önemli hatıralara sahip çıkmalıyız Selanikliler olarak. Ama birçoğumuz bunun ne kadar büyük bir şey olduğunun farkında değil.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες Μπουτάρη σε ό, τι αφορά την οικία του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, με τον τραγουδιστή να σχολιάζει: "Ο δήμαρχος είναι επιχειρηματίας, βλέπει μπροστά και αγαπά πραγματικά την πόλη του. Και καταλαβαίνει ότι το μνημείο αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τους Τούρκους, αλλά και για εμάς".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφερόμενος στην ανταλλαγή πληθυσμών μετά τον μικρασιατικό πόλεμο, σημείωσε: "Μην κοιτάτε τι έγινε πριν από 100 χρόνια. Αν εστιάσεις εκεί, θα πρέπει να εστιάσεις και στα 400 χρόνια πίσω και δεν τελειώνει ποτέ αυτό. Πρέπει να δούμε το σήμερα" τονίζει και συμπληρώνει: "Οι Έλληνες ανακάλυψαν τη δημοκρατία σ' αυτόν τον τόπο που απολαμβάνουμε καθημερινά. Όμως σήμερα, μόνο η Ελλάδα δεν έχει δημοκρατία".

Ρέμος : Έγινε λάθος στη μετάφραση, δεν είπα ότι είμαι περήφανος για τον σκΑτατούρκ