Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Προβλήματα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Προβλήματα στη λειτουργία της αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ....
ακολουθούμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης και αυτού του Νοσοκομείου, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολιτικής που έχει οδηγήσει στην συρρίκνωση και υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και γενικότερα των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών.

αναφέρουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.


Οι δύο βουλευτές, επισημαίνουν επίσης στην ερώτησή τους:


Το Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης διαθέτει κλινικές και ειδικές μονάδες, όπως Μ.Ε.Θ. Παίδων, ενηλίκων, παιδοογκολογικό τμήμα, αιμορροφιλικό τμήμα, το μοναδικό τμήμα μεταμοσχεύσεων ήπατος σε όλη την Ελλάδα, μεταμόσχευση νεφρού και μονάδα εξωνεφρικής κάθαρσης (περιτοναϊκή κάθαρση και μονάδα Τ.Ν),που καλύπτει εκτός από τους μόνιμους ασθενείς, όλα τα βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται στις διάφορες κλινικές, ΜΕΘ παίδων και ενηλίκων και χρειάζονται υποστήριξη με Τ.Ν, καθώς και ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε Ιδιωτικές μονάδες Τ.Ν.
Η Μονάδα διαθέτει 20 μηχανήματα και τώρα υποστηρίζει δύο βάρδιες και 12-15 έκτακτα, βαρέα περιστατικά την ημέρα. Στη Μονάδα εργάζονται 17 νοσηλευτές, σε κυκλικό ωράριο, οι οποίοι εξυπηρετούν συνολικά 11.000 αιμοκαθάρσεις το χρόνο. Η αναλογία νοσηλευτών - ασθενών είναι ιδιαίτερα αρνητική, υπολογίζεται στον 1 προς 5 την ημέρα, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται ο νοσηλευτής που αντιμετωπίζει περιστατικά εκτός τμήματος.
Να σημειώσουμε ότι τα βαρέα περιστατικά αντιμετωπίζονται συνήθως με μηχανήματα φορητά και στο τμήμα που νοσηλεύονται, όχι δηλαδή στη Μονάδα Τεχνικού Νεφρού. Αυτό έχει σαν συνέπεια να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η αναλογία νοσηλευτών – ασθενών, καθώς ένας νοσηλευτής, σε κάθε βάρδια βρίσκεται εκτός της δύναμης του Τμήματος.
Επιπλέον, επειδή η Μονάδα του Τ.Ν. καλύπτει διάφορες ειδικές μεθόδους σε διάφορα νοσήματα αιματολογικά, νευρολογικά δερματολογικά, που η αντιμετώπιση τους πραγματοποιείται με μηχανήματα παρόμοια με αυτά της εξωνεφρικής κάθαρσης, απασχολούνται και εκεί οι νοσηλευτές της Μονάδας.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης δεν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης νέων ασθενών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που διαθέτουν ασφάλιση, να οδηγούνται σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ αυτοί που είναι ασφαλισμένοι στην Πρόνοια ή είναι ανασφάλιστοι να αναγκάζονται να περιφέρονται στις γενικές εφημερίες. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αυτή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με βάση τις ανάγκες στήριξης των ασθενών που καλύπτει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.