Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Κατακρημνίζεται η στερλίνα, βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια

Ιστορική υποχώρηση σημείωνε η στερλίνα το ...
πρωί της Παρασκευής, μετά τις πρώτες αναφορές περί νίκης του στρατοπέδου του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό τριακονταετίας, κάτω από το 1,35 δολάριο πριν από λίγο, υφιστάμενο μια βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992.
Ζοφερή εικόνα όμως παρουσιάζουν και οι αγορές. Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχώρησε σε χαμηλό τετραμήνου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης έως και κατά 8,3% στις 14.890,56 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 4,67%.
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας, από την ΕΕ προκάλεσε πανικό και στην χρηματιστηριακή αγορά της Νότιας Κορέας.
Ο βασικός δείκτης KOSPI έχασε περισσότερο από το 4% της αξίας του, κάτω από τις 1.900 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης KOSDAQ έχασε το 7% της αξίας του, προκαλώντας τη διακοπή των χρηματιστηριακών συναλλαγών για πέντε λεπτά.
Οι χρηματιστηριακές αρχές της Νότιας Κορέας συνεδρίασαν εκτάκτως προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος των επιπτώσεων που προκαλεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Οι τιμές των μετοχών έκαναν βουτιά και στην Ινδία καθώς ο βασικός δείκτης S&P BSE Sensex άνοιξε στις 26.367,48 μονάδες, μειωμένος κατά 634,74 μονάδες ή 2,35% από το προηγούμενο κλείσιμο στις 27.002,22 μονάδες.