Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

«Όχι» στην… πολιορκία της Θεσσαλονίκης από hot spots

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΘ- «Νέοι Ορίζοντες»: «Όχι» στην… πολιορκία της Θεσσαλονίκης από hot spots


Με ανησυχία αλλά και αγανάκτηση ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ) -«Νέοι ορίζοντες» παρακολουθεί την επιχείρηση της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ένα απέραντο hot spot, επιλέγοντας μάλιστα για το σκοπό αυτό βιοτεχνικούς χώρους διάσπαρτους σε βιοτεχνικά πάρκα, αλλά ακόμη και στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, όπου άλλοτε χτυπούσε η «καρδιά» της επιχειρηματικότητας.
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντί να βρει τρόπους ώστε τα κλειστά εργοστάσια να ξαναλειτουργήσουν δίνοντας πνοή στην ελληνική οικονομία και δουλειά στους χιλιάδες ανέργους της Θεσσαλονίκης, επιλέγει να τα μετατρέψει σε χώρους προσωρινής (αν και στην Ελλάδα έχει αποδειχτεί πως «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού») φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, δείχνοντας για μια ακόμη φορά το πώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη στη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΘ- «Νέοι Ορίζοντες», Γιώργος Ιωαννίδης επισημαίνοντας παράλληλα την εύλογη ανησυχία των μελών του συνδέσμου για την απόφαση των αρμοδίων να μετατρέψουν σε ένα άτυπο hot spot τόσο τη ΒΙΠΕ όσο και την ευρύτερη περιοχή πέριξ της Θεσσαλονίκης και των προαστίων της.
Εγκληματική και παράνομη επιλογή
«Η Θεσσαλονίκη τελεί υπό την… πολιορκία των hot spots», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης και χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή εγκληματική, υπογραμμίζοντας, επιπρόσθετα, πως η βιομηχανική περιοχή -στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν επιχειρήσεις εν λειτουργία- ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. «Δεν είναι δυνατόν μία περιοχή στην οποία οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, να επιβαρύνονται τώρα με ακόμη ένα που απορρέει από την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών», είπε ο κ. Ιωαννίδης επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μετατροπή των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΒΙΠΕΘ σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων είναι παράνομη, καθώς οι βιομηχανικές περιοχές είθισται εκ του νόμου και του καταστατικού λειτουργίας τους, να δημιουργούνται για τη φιλοξενία επιχειρήσεων τις οποίες –μάλιστα- οι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης των ΒΙΠΕ υποχρεούνται να διευκολύνουν κατά την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Πλήγμα στον τουρισμό
Ο κ. Ιωαννίδης εκφράζει την αντίθεση του Συνδέσμου και για τη δημιουργία hot spots σε τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχές του νομού, όπως η Θέρμη, καθώς η εκεί εγκατάσταση - έστω και προσωρινή - εκατοντάδων προσφύγων θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα και στη λειτουργία της τοπικής αγοράς και θα πλήξει την τουριστική δυναμική της παραθαλάσσιας έκτασης του νομού Θεσσαλονίκης, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για ανάκαμψη του τουρισμού στη φετινή σεζόν που μόλις άρχισε.
Θα τα δούμε μπροστά μας…
«Η δυσάρεστη εμπειρία των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην Ειδομένη -και όχι μόνο- δεν μπορεί παρά να προκαλεί έντονη ανησυχία για επανάληψη τους και… μεταφορά τους και στη Θεσσαλονίκη», προσθέτει ο κ. Ιωαννίδης και, για μια ακόμη φορά, επικαλείται τον πρόσφατο αποκλεισμό της Συμμαχικής Οδού στο Ωραιόκαστρο από μια μικρή ομάδα προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκατεστημένοι σε hot spot –παλιό εργοστάσιο στην περιοχή. «Η τοποθέτηση σκηνών επί του οδοστρώματος δεν πρέπει να περάσουν στα ‘’ψιλά γράμματα’’», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΕΘ υπογραμμίζοντας ότι η Συμμαχική Οδός αποτελεί οδική αρτηρία κομβικής σημασίας και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες, καθώς ενώνει την Εγνατία Οδό με την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης –Κιλκίς, αλλά και τη Θεσσαλονίκη με την Εδεσσα και τη Νάουσα, ενώ οδηγεί και προς τη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Επιπρόσθετα, σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης το σημείο στο οποίο σημειώθηκε η ένταση το απόγευμα της περασμένης Κυριακής γειτνιάζει με το Βιοτεχνικό Πάρκο όπου είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν δεκάδες επιχειρήσεις.
Ως εδώ οι ερασιτεχνισμοί!
Ο ΣΕΘ- «Νέοι Ορίζοντες» καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε «νέα Ειδομένη» εγκαταλείποντας τους ερασιτεχνισμούς στο θέμα της εγκατάστασης προσφύγων που μόνο προβλήματα δημιουργούν στην επιχειρηματικότητα και την τοπική κοινωνία. «Ζητάμε να προχωρήσει ο αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων σε όλη τη χώρα άμεσα και όχι ως τον Σεπτέμβριο όπως υποσχέθηκε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης σημειώνοντας, επίσης, ότι ο ΣΕΘ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τον πολυήμερο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη. Θυμίζει ωστόσο πως προηγήθηκε –από τα τέλη Απριλίου- παρέμβαση του ΣΕΘ – «Νέοι Ορίζοντες »με επιστολή προς τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, Χρήστο Σπίρτζη για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις εξαιτίας των κλειστών συνόρων με την ΠΓΔΜ.
Να μη χαθεί το… τρένο
Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΘ- «Νέοι Ορίζοντες» καλεί –για μια ακόμη φορά- την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και μόνιμα στην αποκατάσταση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά, παράδοση και παραλαβή προϊόντων προς και από το εξωτερικό προτού οι εξαγωγικές επιχειρήσεις χάσουν οριστικά το «τρένο» που τις οδηγεί στις ξένες αγορές. «Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί πως κάθε νέο «χτύπημα» στο επιχειρείν λειτουργεί προσθετικά στις αρνητικές επιπτώσεις που ήδη βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος και το οποίο εν τέλει μπορεί να είναι και το… τελειωτικό».