Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Πρώτη χρονιά χωρίς νεκρό από βεγγαλικά !

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δεν θρήνησε νεκρό από την ανοησία των Πασχαλιάτικων βεγγαλικών, παρά μόνο δυό τραυματίες. Η τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας, αλλά και η ανάδειξη του ...
θέματος από τα ΜΜΕ, είχε επιτέλους θετικά αποτελέσματα.

Πολλές συλλήψεις και κατασχέσεις έκανε και φέτος η Αστυνομία πριν και στις ημέρες του Πάσχα, λόγω κροτίδων και βεγγαλικών.
Συνολικά 104 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη χωρά από τις 24 Μαρτίου έως και χθες για παράνομη πώληση και κατοχή κροτίδων. Συγκεκριμένα, η αστυνομία πραγματοποίησε σχεδόν 30.000 ελέγχους και κατάσχεσε περισσότερες από 11.000 κροτίδες και 152.000 βεγγαλικά.
Το παιχνίδια με τα πυροτεχνήματα παρολίγο να αποβεί μοιραίο για ένα αγόρι από τη Σύρο, ενώ ακόμη ένα 14χρονο αγόρι από το Αγρίνιο, τραυματίστηκε στα δάχτυλα, την ώρα που έφτιαχνε αυτοσχέδιο βεγγαλικό.

.........................................
ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ MAKPRESS :

Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Πότε θα απαγορευθεί επιτέλους το ανόητο έθιμο των βεγγαλικών;

Τα γράφουμε τώρα, έγκαιρα, μέρες πριν, επειδή και φέτος θα θρηνήσουμε θύματα, στο βωμό αυτής της ανόητης συνήθειας, να προμηθεύεται κάθε άσχετος πυροτεχνήματα και να γίνεται επικίνδυνος, αλλά και ....
ενοχλητικός.

Τα πυροτεχνήματα είναι δουλειά επαγγελματιών κι όχι του κάθε πιτσιρικά, που του τα πασσάρει ο ανήθικος περιπτεράς, επειδή είναι απαγορευμένα, άρα αποδίδουν πολύ μεγάλο κέρδος.

Θα ασχοληθεί επιτέλους η αστυνομία, συλλαμβάνοντας τους διακινητές κι όχι απλώς κατάσχοντας τις κροτίδες;

Αρκετές δεκάδες ανθρώπων έχασαν χέρια, πόδια, μάτια και τη ζωή τους με αυτή τη σαχλαμάρα.

Κι επιτέλους, υπάρχουν και άνθρωποι που τρομάζουν (μωρά κλπ), άνθρωποι που κοιμούνται στις 12.15' τα μεσάνυχτα, άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε στην εκκλησία να "απολαύσουν" τις εκρήξεις  -ανάπηροι, υπερήλικες- κι άνθρωποι που απλά, δεν είναι μέλη της δικής μας εκκλησίας. Με το ζόρι να τους πάρουμε τα αυτιά με τις κροτίδες δηλαδή;

Και στο κάτω κάτω, τι χρωστάει ένας άσχετος πιστός που βρίσκεται στο προαύλιο μιας εκκλησίας για το "Χριστός Ανέστη", να μείνει τυφλός, από μια λάθος εκτόξευση κροτίδας από έναν άσχετο βλάκα;

Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Ας μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από βεγγαλικά του Πάσχα

Κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, έχουμε 2-5 νεκρούς από βεγγαλικά και αρκετούς ....
ακρωτηριασμένους. Ας ευχηθούμε λοιπόν , το φετινό Πάσχα, να μη διαβάσουμε τη σχετική είδηση. Κι ας σταματήσει επιτέλους αυτό το επικίνδυνο "σπορ".




Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Ανοιχτή επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο για τα βεγγαλικά

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε


Σας απευθύνω αυτή την επιστολή ως μέλος του ποιμνίου σας και ως νέος επιστήμονας στον κλάδο της ιατρικής, με την ειδικότητα του ψυχίατρου-ψυχοθεραπευτή, για να σας παρακαλέσω να αναλάβετε συγκεκριμένες ενέργειες υπέρ της οριστικής απαγόρευσης και αποθάρρυνσης της ερασιτεχνικής χρήσης εκρηκτικών υλών με την αφορμή, ή και στο πλαίσιο, θρησκευτικών τελετών της ευθύνης σας, κατά τον ετήσιο εορτασμό του Αγίου Πάσχα.

Μακαριώτατε, τα παιδιά δεν έχουν ανεπτυγμένη την αντίληψη του κινδύνου σε αυτή την τρυφερή ηλικία, ούτε την ικανότητα της συναισθηματικής ταύτισης με τα θύματα της αδόκιμης χρήσης των εκρηκτικών υλών. Ούτε, δυστυχώς, δύνανται να κατανοήσουν με τρόπο επαρκή τα ολέθρια αποτελέσματά τους. Τα παιδιά – αλλά και οι έφηβοι νέοι -, επιλέγουν να απασχολούνται με τέτοιες δραστηριότητες εν μέρει παρορμητικά και για να μην αισθάνονται περιθωριοποιημένα από τις συνήθειες των συνομηλίκων τους. Οι δε γονείς αποδεικνύεται ότι, είτε δεν διαθέτουν την απαραίτητη εγρήγορση, είτε δεν κατορθώνουν ενίοτε να εφαρμόζουν τη δέουσα εποπτεία. Επίσης, το Κράτος έχει, καταφανώς και εκ του αποτελέσματος, αποτύχει στις προσπάθειές τoυ να περιορίσει αυτό το φαινόμενο.

Κάθε χρόνο, πολλές οικογένειες στη χώρα μας υποφέρουν τις δραματικές συνέπειες του παράδοξου και παράλογου εθίμου, που δεν τιμά την Εκκλησία, ούτε αποτελεί μέρος της λατρευτικής παράδοσης.

Μακαριώτατε, έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι νιώθετε συγκίνηση και προβληματίζεστε έντονα. Η χρήση των εκρηκτικών, προϋποθέτει, κατά το νόμο, ειδικότητα, ψυχιατρική γνωμάτευση και αδειοδότηση. Παρακαλώ, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω την επιθυμία να εξετάσετε με τη σοφία σας το ενδεχόμενο της δημόσιας αποκήρυξης και καταδίκης της ερασιτεχνικής χρήσης των εκρηκτικών, αλλά και την αναστολή ή διακοπή των τελετουργικών δραστηριοτήτων στις Εκκλησίες, κάθε φορά που οι ιερείς διαπιστώνουν τη χρήση τους στις ενορίες τους. Επιπλέον, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι αυτό το φαινόμενο παρενοχλεί ψυχικά το ποίμνιό σας, επιφέροντας συναισθήματα άγχους και αγωνίας και παρεμποδίζει τη συμμετοχή αρκετών συνανθρώπων μας στο λατρευτικό καθήκον.

Μακαριώτατε, πρόκειται για ένα απάνθρωπο έθιμο που εκτιμώ ότι οφείλουμε, ως κοινωνία, να ξεριζώσουμε μόνο με τον πλέον οριστικό και κατηγορηματικό τρόπο.
Σας ευχαριστώ θερμότατα που λαμβάνετε υπόψη αυτή την επιστολή.


Δημήτρης Παπαδημητριάδης MD MSc,
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής

Σχόλιο makpress: Αγαπητέ μας ψυχίατρε, καλά τα λες τα αυτονόητα, αλλά η εκκλησία εδώ και δεκαετίες έχει αποκηρύξει τα βεγγαλικά, όπως και το 99% των πιστών, που τρομάζουν απ΄αυτές τις αηδίες. Όμως, σε λάθος άνθρωπο έστειλες την επιστολή! 
Ξέρεις πού πρέπει να τη στείλεις; 
Στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων συλλόγων, που διαιωνίζουν αυτά τα εντυπωσιακά έθιμα  με τις ρουκέτες και που όταν τους λες "σταματήστε το, δεν είδατε ότι ο φίλος σας έχασε τα χέρια/μάτια του;", σου λένε με ένταση "είναι έθιμο αιώνων, μας φέρνει και τουρίστες, δουλειά σας εσείς, εμείς θα το συνεχίσουμε". 
Όπως δηλαδή οι μπαλωθιές στην Κρήτη. Άντε πήγαινε πες ΕΣΥ στους Κρητικούς να μην πυροβολούν στους γάμους ! Πολλοί το προσπάθησαν, όλοι έφαγαν τα μούτρα τους.
Τα λόγια είναι εύκολα γιατρέ, οι πράξεις είναι δύσκολες. Η εκκλησία δεν έχει καμιά δουλειά. Το θέμα αφορά την αυτοδιοίκηση και την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου