Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Βραβευμένα ντοκιμαντέρ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Από τον Φεβρουάριο ανανεώνεται η συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ...
τον θεσμό του CineDoc, φιλοξενώντας κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι), σύγχρονα ντοκιμαντέρ που αγγίζουν σημαντικά θέματα των καιρών μας κι έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ για την υψηλή καλλιτεχνική και ψυχαγωγική τους αξία. Το CineDoc, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs, με συνεχή παρουσία 7 χρόνων στην Αθήνα, θα προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, τη δυνατότητα να παρακολουθεί κάποια από τα πιο συζητημένα διεθνώς ντοκιμαντέρ της χρονιάς, ενώ οι προβολές θα συνοδεύονται από μικρές εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα κάθε ταινίας.


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, ανανεώνει τη συνεργασία του με το CineDoc και παρουσιάζεικάθε δεύτερη Τετάρτη στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, σύγχρονα ντοκιμαντέρ που αγγίζουν σημαντικά θέματα των καιρών μας κι έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ για την υψηλή καλλιτεχνική και ψυχαγωγική τους αξία.

Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 με την ταινία Exotica, Erotica, Etc. της Ευαγγελίας Κρανιώτη, ενώ ακολουθούν τα ντοκιμαντέρRequiem for the American Dream των Πίτερ Χάτσινσον, Κέλι Νικς και Τζάρεντ Π. Σκοτ (24/02) και Good Things Await της Φι Άμπο (09/03).
Το CineDoc, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs, με συνεχή παρουσία επτά ετών στην Αθήνα, θα προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης, τη δυνατότητα να παρακολουθεί κάποια από τα πιο συζητημένα διεθνώς ντοκιμαντέρ της χρονιάς, ενώ οι προβολές θα συνοδεύονται από μικρές εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα κάθε ταινίας.
Χώρος: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-378400)
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ (γενική είσοδος)


Exotica, Erotica, Etc. της Ευαγγελίας Κρανιώτη :
Μία ταινία που ταξίδεψε και διακρίθηκε στα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου. Τελευταία της διάκριση, η λίστα του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (British Film Institute - BFI) για το 2015 που το κατέταξε στα 25 καλύτερα ντοκιμαντέρ παγκοσμίως. Η ταινία ολοκληρώθηκε σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων η Ευαγγελία Κρανιώτη μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες. Ως η μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και κοντεϊνεράδικα, διέπλευσε τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά ως τη Βαλτική, και από εκεί μέχρι τον Βόρειο Πόλο και την Ασία, ακολουθώντας Έλληνες ναυτικούς και παρακολουθώντας τους φευγαλέους ή ισόβιους έρωτες που εμπνέει η μοναξιά της θάλασσας. Με τη βοήθεια του μοντέρ Γιώργου Λαμπρινού και του μοντέρ ήχου Ζερόμ Γκοντιέ, οι 450 ώρες κινηματογραφημένου υλικού της συνέθεσαν μια ταινία με εικαστική αξία και μουσική που στοιχειώνει σαν το τραγούδι των σειρήνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου