Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

"Αν δώσουν οι Αμερικανοί Stingers στους αντάρτες, οι Ρώσοι θα δώσουν S-300 στον Άσαντ"

Εκπρόσωποι μετριοπαθών σύριων ανταρτών, που μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ζητούν από τις ΗΠΑ πυραύλους εδάφους-αέρος, για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές αεροπορικές ...
επιθέσεις, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ρώσοι παρατηρητές θεωρούν, πάντως, απίθανο το ενδεχόμενο να δεχθεί η Ουάσιγκτον κάτι τέτοιο, και προειδοποιούν ότι .....
περιφερειακοί παίκτες – όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία – είναι έτοιμες να προχωρήσουν στον εξοπλισμό των ανταρτών.

Την ώρα που φούντωναν οι κατηγορίες πως η Ρωσία βομβαρδίζει δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, αντί να στοχεύει το Ισλαμικό Κράτος, η Washington Post στις 2 Οκτωβρίου ανέφερε, ότι αρκετές ομάδες ανταρτών της Συρίας έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τις θέσεις τους.

Σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της ικανοποιούσαν το αίτημα των σύριων μαχητών, η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με πισωγύρισμα στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου – τότε που οι ΗΠΑ προμήθευαν όπλα στους μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν για να πολεμήσουν το σοβιετικό στρατό – και θα αύξανε την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα.

Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, τα όπλα αυτά να χρησιμοποιηθούν αργότερα κατά αμερικανικών συμφερόντων. Όταν οι Σοβιετικοί αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί έπρεπε να αγοράσουν πίσω τα φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger από τους Μουτζαχεντίν, γιατί φοβούνταν μήπως χρησιμοποιηθούν κατά μαχητικών ή πολιτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα

Ο Αντρέι Σουσέντσοφ, διευθυντικό στέλεχος του πρακτορείου Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε στην RBTH, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα δώσουν στους αντιπάλους του Μπασάρ αλ-Ασαντ φορητούς πυραύλους εδάφους-αέρος ή οποιαδήποτε άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, επειδή «δεν θέλουν περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα, εξαιτίας του συριακού», για μια χώρα δευτερεύουσας σημασίας στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού.

«Δεν πρόκειται να δώσουν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση Stingers, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο Άσαντ θα πάρει τους S-300 (ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα)», δήλωσε ο Σουσέντσοφ.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών στη Μόσχα, Ντμίτρι Οφιτσέροφ-Μπέλσκι, μιλώντας στην RBTΗ, σημείωσε ότι κατά κανόνα, οι προμήθειες όπλων δεν είναι ευρέως γνωστές, και εκτίμησε ότι «το άρθρο της Washington Post είναι πιθανότατα μια σκόπιμη διαρροή που προορίζεται να μετρήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και στη Ρωσία».

«Οι σύριοι μαχητές – λέει ο Οφιτσέροφ-Μπέλσκι – προσπαθώντας να φοβίσουν τη Μόσχα, υπερβάλλουν ως προς την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία στη συριακή σύγκρουση».

Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο – απίθανο, κατά τον Οφιτσέροφ-Μπέλσκι – μέρος του κατεστημένου των ΗΠΑ που δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει τις μυστικές παραδόσεις φορητών συστημάτων SAM (πυραύλων εδάφους-αέρος) ή άλλου στρατιωτικού υλικού προς την "μετριοπαθή" συριακή αντιπολίτευση.

http://gr.rbth.com/international/2015/10/07/syrioi-antartes-zitoyn-antiaeroporika-opla-apo-tis-ipa_480339

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου