Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Εντείνεται η βία στο Ισραήλ: Ισραηλινοί σκότωσαν σήμερα 5 Παλαιστίνιους

Πέντε νεαροί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας έφηβος, σκοτώθηκαν και άλλοι 21 τραυματίστηκαν την Παρασκευή από ισραηλινά πυρά, σε βίαια επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με..
το Ισραήλ.

Πρόκειται για τους πρώτους Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, μετά την κλιμάκωση των βιαιοτήτων μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών την 1η Οκτωβρίου.

Ο Μοχάμεντ αλ Ράκαμπ, 15 ετών, σκοτώθηκε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του τείχους , που περικλείει τον θύλακα, άνοιξαν πυρ, εναντίον νεαρών Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες, ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνες, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι Άχμεντ αλ Χιρμπάουι, Σάντι Ντάουλα και Άμπεντ αλ Ουαχίντι, όλοι τους 20 ετών, σκοτώθηκαν σε επεισόδια ανατολικά της πόλης της Γάζας. Δεν είναι ακόμη γνωστά τα στοιχεία του πέμπτου νεκρού.

Είκοσι ένας άλλοι κάτοικοι της Γάζας τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους σοβαρά, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού οι ταραχές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ και σε πόλεις του Ισραήλ σημειώνονται σχεδόν καθημερινά βίαια επεισόδια από τις αρχές του Οκτωβρίου. Τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Στο μεταξυ, από την 3η Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 11 επιθέσεις με μαχαίρια, τις οποίες έχουν διαπράξει στην πλειονότητά τους νεαροί Παλαιστίνιοι και οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 13 Ισραηλινούς ή Εβραίους. Πέντε από τους φερόμενους ως δράστες των επιθέσεων έχουν σκοτωθεί.

Η Λωρίδα της Γάζας και το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που την κυβερνά μέχρι σήμερα δεν είχαν επηρεαστεί από το κύμα των βίαιων επεισοδίων.

Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανίγια, εκτίμησε σήμερα, «Παρασκευή της οργής», όπως είπε, ότι τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες αποτελούν μια τρίτη Ιντιφάντα «σε όλη τη γη της Παλαιστίνης», αναφερόμενος στις παλαιστινιακές εξεγέρσεις του 1987 και του 2000.

«Καλούμε να ενισχυθεί και να ενταθεί η Ιντιφάντα. Η Γάζα θα εκπληρώσει τον ρόλο της στην Ιντιφάντα της Ιερουσαλήμ και είναι πλέον έτοιμη για να συγκρουστεί», είπε ο Χανίγια, τονίζοντας ότι «θα δώσουμε τις ψυχές μας και το αίμα μας για την Ιερουσαλήμ, η Ιερουσαλήμ και το τέμενος αλ Άκσα είναι μέρος της θρησκείας μας , χαρακτηρίζοντας «ήρωες» τους Παλαιστίνιους που διέπραξαν επιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.ert.gr/entinete-i-via-sti-mesi-anatoli-pente-palestinii-nekri-sti-gaza-tin-paraskevi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου