Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Σακάτεψαν την αγορά τα capital controls, έτοιμες να κλείσουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πλήγμα υπέστησαν οι μικρές επιχειρήσεις από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), καθώς 9 στις 10 είδαν τον τζίρο τους να σημειώνει κάθετη πτώση, σύμφωνα με έρευνα του ...
Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που έγινε στο διάστημα 21 με 27 Ιουλίου.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι για 3 στις 10 επιχειρήσεις ο κύκλος εργασιών σημείωσε μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του τζίρου ήταν μεσοσταθμικά 48%.
Άμεση συνέπεια ήταν η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. € κατά το διάστημα αυτό.
Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, με μια μετριοπαθή, όπως λέει, εκτίμηση υπολογίζει ότι από αυτή τη μείωση το ελληνικό Δημόσιο έχασε 570 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους.
Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι αυτές είναι οι άμεσες επιπτώσεις από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων τις πρώτες δύο εβδομάδες, επισημαίνει όμως ότι με δεδομένη την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι συνέπειες για το επόμενο εξάμηνο ίσως είναι πιο οδυνηρές από αυτές που εμφανίστηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Από την έρευνα προκύπτει επίσης το συμπέρασμα ότι οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.
Πιο συγκεκριμένα μόνο 1 στις 2  χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές  EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. 
Ειδικότερα στις υπηρεσίες 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στους αυτοαπασχολούμενους καθώς 7 στους 10  δεν διαθέτουν e-banking.

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Τέλος, 7 στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και υπογραμμίζει την απότομη πτώση του εσωτερικού τουρισμού στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου