Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Έκλεισαν το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Ορεστιάδα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα: Κλείσιμο τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Ορεστιάδα της ΠΕ Εβρου.

Η αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Υγείας, με την υποχρηματοδότηση και υποβάθμισης της, προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, συνεχίζεται και από την σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με σοβαρές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζομένους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Ορεστιάδας στην Π.Ε. Έβρου, του οποίου η ύπαρξη και λειτουργία, τα τελευταία χρόνια, απειλείται με αφορμή τις κτιριακές του εγκαταστάσεις και το κόστος τους. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του υποδιοικητή του ΙΚΑ, η υπηρεσία θα μεταφερθεί στο Διδυμότειχο, μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη 2015.
Έπειτα από τα «αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της σπατάλης και τον εξορθολογισμό των δαπανών» που έπαιρναν οι προηγούμενες συγκυβερνήσεις, η σημερινή συγκυβέρνηση «προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να αποφευχθεί η περίπτωση να κλείσει το υποκατάστημα» προχωρά και αυτή στην πολιτική των συγχωνεύσεων, φορτώνοντας με νέα προβλήματα τις πλάτες των εργαζόμενων και των λαϊκών οικογενειών.
Οι κάτοικοι της περιοχής και οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος είναι ανάστατοι καθώς η λειτουργία του κρίνεται απαραίτητη αφού το ΙΚΑ Ορεστιάδας καλύπτει ασφαλιστική περιοχή 37.000 κατοίκων, εξυπηρετεί περίπου 16.000 ασφαλισμένους, περισσότερους από 2.800 συνταξιούχους, 1000 περίπου ενεργές επιχειρήσεις και 500 δημόσια και ιδιωτικά έργα. Επιπλέον όμως πρόκειται για περιοχή που έχει πληγεί από φυσικά φαινόμενα και συνεχίζει να βιώνει τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήθηκε και σε αυτόν τον τομέα, ενώ παράλληλα το οδικό της δίκτυο είναι επικίνδυνο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους της περιοχής αφού θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις (70, 80 χιλιόμετρα και παραπάνω), πολλές φορές με αντίξοες καιρικές συνθήκες και επικίνδυνο οδικό δίκτυο για να εξυπηρετηθούν. Ενώ θα επιβαρυνθεί ακόμα παραπέρα το ήδη λεηλατημένο εισόδημα τους από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις.
Τέλος να σημειώσουμε ότι και το 2012 υπήρξε προγραμματισμός για την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του ΙΚΑ Ορεστιάδας, γεγονός που απετράπει από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των εργαζόμενων, ενώ το κόμμα μας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση με αρ. πρωτ. 2310/28.09.2012.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να μην κλείσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Ορεστιάδα και να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του εξυπηρετώντας τους χιλιάδες ασφαλισμένους της περιοχής.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου