Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Απάτη με κοινοτικά κονδύλια (πέφτουμε απ΄τα σύννεφα)

Ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού, σχετικά με τις καταγγελίες της διοίκησης ...
της “Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.” για πιθανή απάτη με κοινοτικά κονδύλια, κατέθεσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταματήσει προσωρινά την εκταμίευση κονδυλίων υπέρ της υποστήριξης αρμόδιων φορέων για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της δημόσιας διοίκησης, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε παράνομη είσπραξή τους από επιχειρήσεις “κοινών συμφερόντων”. Στο πλαίσιο της έρευνας, μάλιστα, θα διαπιστωθεί εάν υπήρξε συνεργασία των επιχειρήσεων αυτών με κρατικούς υπαλλήλους και σε ποιό βαθμό.
Η προσοχή του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας εστιάζεται στο στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από το ΣΔΟΕ και τα αρμόδια κλιμάκια της υπηρεσίας της Ε.Ε., καθώς και στο πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές στις δικαιούχες επιχειρήσεις των παραπάνω προγραμμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ανησυχία για τις καταγγελίες της διοίκησης της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ) για πιθανή απάτη με κοινοτικά κονδύλια»

Η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» (ΚτΠ ΑΕ) ιδρύθηκε το 2001 ως μη κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρεία, το κεφάλαιο της οποίας ανήκει εξ΄ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, έχει δε ως κύρια αποστολή την ανάπτυξη δράσεων και την υποστήριξη αρμοδίων φορέων για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της δημόσιας διοίκησης, την εκτέλεση και διαχείριση έργων στους τομείς της πληροφορικής, ηλεκτρονικών επικοινωνιών και νέων τεχνολογιών για τη δημόσια διοίκηση, καθώς και την εκτέλεση δράσεων κρατικών ενισχύσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στον τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σταματήσει προσωρινά τα κονδύλια προς την Ελλάδα για τις δράσεις κρατικών ενισχύσεων, ενώ στη χώρα μας βρέθηκε κλιμάκιο της υπηρεσίας της ΕΕ για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους.

Οι υποψίες για πιθανές παράνομες συναλλαγές καταγγέλθηκαν από τη διοίκηση της ΚτΠ και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν έλεγχοι και από το ΣΔΟΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε παράνομη είσπραξη κοινοτικών κονδυλίων από επιχειρήσεις “κοινών συμφερόντων”. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διαπιστωθεί παράλληλα εάν υπήρξε συνεργασία των επιχειρήσεων αυτών με κρατικούς υπαλλήλους και σε ποιο βαθμό.

Σε έρευνες των αρμοδίων οργάνων της ΚτΠ που πραγματοποιήθηκαν σε προτάσεις για την ενίσχυση συγκεκριμένων δράσεων κρατικών ενισχύσεων προέκυψαν διάφορα στοιχεία που φαίνεται να παραπέμπουν σε σοβαρές παρατυπίες και προβληματίζουν ως προς την ορθότητα και νομιμότητα των εταιρειών που διεκδικούν συμμετοχή στα κοινοτικά κονδύλια.

Σε μία περίπτωση που αφορά σε τρεις συγκεκριμένες δράσεις κρατικών ενισχύσεων, διαπιστώθηκε μία σειρά από περίεργες συμπτώσεις αναφορικά με τρεις βρετανικές εταιρείες που είχαν κοινή έδρα, κοινά στοιχεία επικοινωνίας, εμπλέκοντας τρία φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται να πραγματοποιούν δοσοληψίες στο ίδιο τραπεζικό κατάστημα στην Αθήνα.


Στη συνέχεια σε επανελέγχους δικαιολογητικών που πραγματοποίησαν πάλι από τους αρμόδιους φορείς της ΚτΠ, στην τέταρτη δράση κρατικών ενισχύσεων «ICT4Growth», αναφέρεται ότι από τις 133 συνολικά υποβληθείσες προτάσεις, οι 27 προτάσεις προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ και αιτούμενης δημόσιας επιχορήγησης 38,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και στοιχεία που προβληματίζουν ιδιαίτερα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, από την έρευνα και οι 27 προτάσεις κατατέθηκαν από ισάριθμες υπό ίδρυση ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, στις οποίες αποκλειστικός μέτοχος παρουσιάζεται μία βρετανική holding εταιρεία, ενώ και οι 27 εταιρείες συστήθηκαν την ίδια ημερομηνία. Στη συνέχεια φαίνεται να προέκυψε ότι τα επισυναπτόμενα βιογραφικά των υπευθύνων-διευθυντών των 27 εταιρειών δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, μάλιστα δε παρέπεμπαν σε κάποιους υπαλλήλους μίας εταιρείας πληροφορικής, η οποία έχει την έδρα της στο Μαρούσι.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται συνέχεια τη δημοσιότητα και που φαίνεται μάλλον να συνθέτουν ένα οικονομικό σκάνδαλο με τις κοινοτικές επιδοτήσεις σε βάρος της υγιούς ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από το ΣΔΟΕ και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν, ώστε να προχωρήσουν ομαλά οι διαδικασίες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων;

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αντίστοιχες έρευνες από το κλιμάκιο της υπηρεσίας της ΕΕ για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν;

-Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές στις δικαιούχες επιχειρήσεις των παραπάνω προγραμμάτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου