Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Οι συντάκτες των νομοσχεδίων δεν τρώνε σουβλάκι;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Την ελληνική κοινωνία ταλανίζει ένα ακόμη δυσεπίλυτο πρόβλημα. Ο ΦΠΑ στο σουβλάκι αναλόγως διαφόρων παραγόντων, συντελεστών και παραμέτρων που υπεισέρχονται τόσο κατά την Παρασκευή όσο και κατά το σερβίρισμα. Έτσι, η ΓΓ Εσόδων εξέδωσε νέα εγκύκλιο, με την οποία διευκρινίζει ότι:

« … αποκλειστικά για μοσχαρίσιο κιμά ο συντελεστής είναι 23%, ενώ, αν είναι, μόνο χοιρινός, 13%. Όμως, αν είναι ήδη αναμεμειγμένος και δεν μπορεί να διαχωριστεί κατά κατηγορία κρέατος, τότε ο ΦΠΑ είναι 23%. Επίσης, αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωση, όλα τα προϊόντα υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται, ως εξής: Η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.»
Εγώ που νόμιζα ότι το σουβλάκι που τρώω δεν έχει κιμά, τι πρέπει να καταλάβω;
Είναι παρατηρημένο, πάντως, ότι οι συντάκτες των διαφόρων νομοσχεδίων δεν πρέπει να έχουν και μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι για να εφαρμοσθεί μία διάταξη απαιτούνται αρκετές ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Έτσι, π.χ. απορία προκαλεί η διάταξη του άρον-άρον ψηφισθέντος νόμου για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Αυτοί που συνέταξαν τον νόμο δεν τρώνε σουβλάκι; Δεν γνωρίζουν ότι το σουβλάκι δεν είναι από κιμά; Δεν γνωρίζουν  ότι το 99% του κόσμου τρώει το σουβλάκι με αλάτι και πιπέρι, με κρεμμύδι κ.λπ. Γιατί έπρεπε να γίνεται διάκριση σε σουβλάκι μετ’ άλατος και σουβλάκι άνευ; Και κάτι που δεν διάβασα πουθενά: ποίος ο ΦΠΑ στο σουβλάκι με κοτόπουλο; Μία εγκύκλιο κ. Σαββαΐδου μου και γι’ αυτό, να συχωρεθούν τ’ αποθαμένα σου!!
Και να πεις ότι δεν έχουμε εμπειρία στο θέμα! Προ μερικών ετών δεν είναι που μας εξηγούσε ο πρώην ΓΓ Εσόδων κ. Θεοχάρης γιατί η κατανάλωση αναψυκτικού εντός του καταστήματος επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%, ενώ η κατανάλωση εκτός καταστήματος με 13%; Δεν είχαμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με τη μπουγάτσα, αναλόγως του αν περιέχει τυρί ή κρέμα; Γιατί δεν εκμεταλλεύονται αυτή την πλούσια εμπειρία και μας τη σπάνε διαρκώς;
Αλλά τι να πεις στη χώρα, όπου υπάρχουν επικουρικά Ταμεία που προβλέπουν και εξαγορά ημερών απεργίας;  Ναι κυρίες και κύριοι, εν μέσω Μνημονίου, εν μέσω κλωτσοπατινάδας με τους δανειστές για τις πρόωρες συντάξεις, εμείς έχουμε εφεύρει, εκτός  από την αναγνώριση του χρόνου στράτευσης και πλασματικών ετών εργασίας, την αναγνώριση δι΄ εξαγοράς των ημερών απεργίας. Το τερματίσαμε αδέλφια!!!         

Σωτήριος Καλαμίτσης – κατ’ εξακολούθηση και εις το διηνεκές [;] εθνικώς αναξιοπρεπής
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός νεομπολσεβίκος και δραχμολάγνος, καθημερινός γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου ΄Ορους [Μεγάλη η Χάρη της]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου