Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Λίαν λακωνικώς

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Δεν είχα τί να γράψω και σκέφτηκα να συντάξω ένα τηλεγράφημα προς τους μεταρρυθμίζοντας και ανασυγκροτούντας διοικητικώς το Δημόσιο.

Διάβασα στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ άρθρο του δημοσιογράφου Γ. Παπαϊωάννου. Ο άνθρωπος προτείνει ένα τόσο απλό πράγμα που είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους πολιτικούς οποιασδήποτε παράταξης. Αποκαλύπτει ότι οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις προκαταβάλλονται. Τούτο κατ’ εξαίρεση του κανόνα του Αστικού Κώδικα ότι ο μισθός καταβάλλεται στο τέλος του μήνα, δηλαδή δεδουλευμένος. Κανόνα, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλον τον ιδιωτικό τομέα.
Και γράφει ο κ. Παπαϊωάννου: αφού τα νοσοκομεία μας έχουν τόσες ελλείψεις, ακόμη και σε γάζες, γιατί δεν εφαρμόζεται και στο Δημόσιο η αρχή του δεδουλευμένου μισθού, ώστε στο διάστημα του μήνα που θα διέλθει μέχρι την καταβολή της μισθοδοσίας να διατεθούν τα κονδύλια της μισθοδοσίας στα νοσοκομεία για την κάλυψη εντελώς στοιχειωδών αναγκών; Θα μπορούσε, μάλιστα, το μέτρο να εφαρμοσθεί σταδιακά: κατά την πρώτη εφαρμογή του να μετατίθεται η καταβολή μισθών και συντάξεων κατά 5 ημέρες κάθε μήνα μέχρις ότου η καταβολή συμπίπτει με το τέλος εκάστου μηνός. Έτσι, τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μέτρου ο μισθός θα καταβληθεί την 5η ημέρα, τον δεύτερο μήνα την 10η ημέρα, τον τρίτο μήνα την 15η ημέρα κ.ο.κ., ώστε και ο υπάλληλος να μην πέσει έξω στον προγραμματισμό του αιφνιδιαζόμενος.
Τα γράφω επειδή πολύ κόσμος διερωτάται κατά καιρούς, γιατί δεν εφαρμόζονται στο Δημόσιο απλά πράγματα, αλλά όλα είναι περίπλοκα.
Καλημέρα, καλή εβδομάδα, καλό μήνα, καλό καλοκαίρι και καλά ξεμπερδέματα με τους «εταίρους» μας.

Σωτήριος Καλαμίτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου