Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Απόφαση βόμβα του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης: Παράνομες οι κατασχέσεις Ι.Χ. !!!

Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος καθώς χάρη στη δικηγορική ομάδα του δημιουργήθηκε δικαστικό προηγούμενο που ...
ουσιαστικά ακυρώνει όλες τις κατασχέσεις αυτοκινήτων δανειοληπτών από τράπεζες με εξώδικες δηλώσεις ως παράνομες, άκυρες και καταχρηστικές.

Με την παρέμβαση του Συλλόγου, υπερχρεωμένος δανειολήπτης γλίτωσε ουσιαστικά το αυτοκίνητό του από την παράνομη μέθοδο των τραπεζών να κατασχέτουν με συνοπτικές διαδικασίες τα αυτοκίνητα των δανειοληπτών, να τα μεταπωλούν και επιπλέον να ζητούν το υπόλοιπο ποσό στη διαφορά από τους νόμιμους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, από τους οποίους παράνομα άρπαξαν τα οχήματά τους. Η σχετική απόφαση ελήφθη σήμερα Τρίτη από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

Τί ακριβώς συνέβη σήμερα στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης

Η τράπεζα έχει δικαίωμα μόνο να απαιτήσει το χρέος από τον δανειολήπτη και όχι να προβεί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του με εξώδικες δηλώσεις.

Για κάθε απόπειρα κατάσχεσης περιουσιακού στοιχείου, τον τελευταίο λόγο έχει η Δικαιοσύνη, η οποία αποφασίζει αν η τράπεζα θα κατασχέσει ή όχι κάτι από τον δανειολήπτη (σπιτι, ακίνητο ή κάτι άλλο).

Συνήθως, οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα από την μέγκενη των σύγχρονων τοκογλύφων παραπλανώνται και αναγκάζονται να επιτρέψουν -χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους- στην τράπεζα να πάρει τα κλειδιά των αυτοκινήτων τους και κατόπιν τα οχήματά τους ενώ θα πρέπει πρώτα για κάτι τέτοιο να υπάρχει δικαστική απόφαση.

Οι τράπεζες με το έτσι θέλω κατασχέτουν τα αυτοκίνητα και κατόπιν τα πουλάνε φθηνότερα -πάμφθηνα σε διάφορα sites με αγγελίες παράνομα κατασχεθέντων οχημάτων- από ότι τα αγόρασε ο δανειολήπτης και ζητάνε από τον ίδιο τον δανειολήπτη να τους καταβάλλει το υπόλοιπο της διαφοράς της αξίας του αυτοκινήτου.

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης στην περίπτωση μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος απεφάνθη ότι η τράπεζα πρέπει να επιστρέψει άμεσα όχημα που κατέσχεσε από μέλος του Συλλόγου μέσω εξώδικης δήλωσης πίσω στον νόμιμο κάτοχο του.

Ο ίδιος διατηρεί το δικαίωμα να απαιτήσει αποζημίωση για την παράνομη πρακτική της τράπεζας και για την απώλεια του οχήματός του που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινηθεί με τον ίδιο τρόπο που έκανε όταν είχε το όχημα.

Η αντιπροσωπεία, από την οποία ο δανειολήπτης αγόρασε το αυτοκίνητο, δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει στην τράπεζα το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η τράπεζα δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει το αυτοκίνητο από τον δανειολήπτη και να το κατασχέσει με εξώδικη δήλωση. Κάτι τέτοιο είναι παράνομο και καταχρηστικό και ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από την τράπεζα.

Επομένως, συνιστούμε στους δανειολήπτες να μην παραδίδουν τα κλειδιά των αυτοκινήτων τους ή άλλων οχημάτων τους στις τράπεζες στην περίπτωση που δεν υπάρχει προηγούμενη δικαστική απόφαση διότι μόνο μέσω της εξώδικης δήλωσης η τράπεζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατασχέτει οχήματα.

Radio1d.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου