Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Φορητά κλιματιστικά : Αξίζουν;

Τα φορητά κλιματιστικά, είναι κλιματιστικά μηχανήματα τα οποία ενσωματώνουν την εσωτερική και εξωτερική μονάδα σε μία και μόνη συσκευή.


Σε αντίθεση με τα κλασικά διαιρούμενα (split) κλιματιστικά, τα οποία αποτελούνται από δύο επιμέρους τμήματα, την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα (εξατμιστήρας και συμπιεστής αντίστοιχα), στα φορητά κλιματιστικά, τόσο ο συμπιεστής όσο και ο εξατμιστής βρίσκονται στο ίδιο κέλυφος.


Τα φορητά κλιματιστικά ωστόσο, είναι και αυτά κλιματιστικά μηχανήματα, δηλαδή αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει και αυτά να μπορούν να αποβάλλουν στο περιβάλλον την ενέργεια που αντλούν από τον χώρο (κατάσταση ψύξης).  Η θερμότητα αυτή, στα φορητά κλιματιστικά, διοχετεύεται στον εξωτερικό χώρο μέσω ενός εύκαμπτου πλαστικού σωλήνα, ο οποίος αποβάλει την θερμότητα του χώρου στο περιβάλλον.

Φορητό κλιματιστικό με κατακόρυφο τεμάχιο διέλευσης


Για την στερέωση του εύκαμπτου σωλήνα, το φορητό κλιματιστικό θα πρέπει να διαθέτει ειδικό τεμάχιο διέλευσης, το οποίο προσαρμόζεται στο παράθυρο μας κλείνοντας το, αφήνοντας όμως μια οπή διέλευσης στην οποία στερεώνεται ο εύκαμπτος σωλήνας.

Επιλογή τύπου φορητού κλιματιστικού.

Το ειδικό τεμάχιο αυτό δυστυχώς είναι διαθέσιμο μόνο για συρόμενα κουφώματα (βλέπε φωτογραφίες) και όχι για τα ανοιγόμενα, πράγμα που αποτελεί πρόβλημα στην περίπτωση που τα κουφώματα μας είναι ανοιγόμενα.
Στην περίπτωση των ανοιγόμενων κουφωμάτων έχουμε δύο επιλογές:
1. Να βρούμε έναν τρόπο να στερεώσουμε την έξοδο του σωλήνα αφήνοντας πολύ λίγο ανοικτό το κούφωμα, και
2. Να δημιουργήσουμε ένα άνοιγμα όμοιο με του απορροφητήρα της κουζίνας, μέσω του οποίου να αποβάλλουμε τη θερμότητα στο περιβάλλον.
Η πρώτη λύση είναι εύκολη και υγιεινή (εξαερίζεται ο χώρος), δεν είναι όμως συμφέρουσα, αφού το ανοικτό παράθυρο δημιουργεί πρόσθετα φορτία στο χώρο που το κλιματιστικό καλείται να καλύψει καταναλώνοντας (προφανώς) περισσότερο ρεύμα.
Η δεύτερη λύση δεν παρουσιάζει πρόβλημα απωλειών, απαιτεί όμως την διάνοιξη της οπής. Η οπή αυτή μπορεί να κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αισθητικά και τεχνικά άρτιο.  Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση ενός χιτωνίου από πλαστικό σωλήνα μέσα στην τρύπα που ανοίξαμε στον τοίχο.
Σκαρίφημα οπής διέλευσης σωλήνων από τοίχο με πλαστικό χιτώνιο.Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε να εγκαταστήσουμε το φορητό μας κλιματιστικό σε όποιο σημείο του σπιτιού θέλουμε, χωρίς να απαιτείται να έχουμε ανοικτά τα παράθυρα κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού.
Η οπή διέλευσης μπορεί (και πρέπει) να κλείσει από την

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των φορητών κλιματιστικών:
1. Χαμηλό κόστος αγοράς.  Το κόστος αγοράς ενός φορητού κλιματιστικού, είναι μικρότερο από το αντίστοιχο κόστος για ένα διαιρούμενο κλιματιστικό της ίδιας ισχύος.
2. Δεν απαιτείται εγκατάσταση από ψυκτικό, πράγμα που αφ΄ενός μειώνει ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος (προμήθειας + εγκατάστασης) και μας λύνει τα χέρια όταν η εύρεση ενός καλού ψυκτικού είναι δύσκολη (εξοχική κατοικία σε νησί κ.λ.π.)
3. Υψηλή απόδοση.  Αν και δεν φτάνουν τις αποδόσεις των διαιρούμενων, τα φορητά κλιματιστικά έχουν καλό βαθμό απόδοσης και λειτουργούν πολύ οικονομικά, τόσο σε λειτουργία ψύξης, όσο και θέρμανσης.
4. Δυνατότητα κλιματισμού περισσοτέρων των έναν χώρων στο ίδιο σπίτι.  Ανοίγοντας περισσότερες της μίας οπές (όπως στο παραπάνω σκαρίφημα), είναι δυνατός ο κλιματισμός περισσότερων δωματίων στο ίδιο σπίτι. Ετσι, μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το κλιματιστικό στο καθιστικό όλη την ημέρα, και το μεσημέρι / βράδυ να το χρησιμοποιεί για τον κλιματισμό του υπνοδωματίου.  Η παραπάνω επιλογή είναι ιδανική για εξοχικές κατοικίες με περιστασιακή χρήση.
5. Πλήρης φορητότητα – εύκολη μεταφορά.  Το φορητό σας κλιματιστικό μεταφέρεται εύκολα με οποιοδήποτε αυτοκίνητο, και αποτελεί ιδανική λύση στις περιπτώσεις όπου θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικό για περιορισμένο χρονικό διάστημα.  (προσωρινή φοιτητική κατοικία, εξοχικό με περιστασιακή χρήση κ.λ.π.)

Τελειώνοντας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα φορητά κλιματιστικά είναι η ιδανική λύση στις περιπτώσεις όπου θέλουμε να κλιματίσουμε έναν χώρο με ελάχιστο κόστος είτε γιατί δεν θέλουμε να διαθέσουμε τα επιπλέον χρήματα για την αγορά ενός καλού διαιρούμενου κλιματιστικού, είτε γιατί η χρήση του χώρου είναι τέτοια που δεν δικαιολογεί την αγορά ενός καλύτερου κλιματιστικού.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου