Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ , ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ήπιε ΚΩΝΕΙΟ, ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ θα πιεί….ΚΥΑΝΙΟ !

του Βλάση Γωγούση

Αγαπητοί αναγνώστες.
Με αφορμή δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίου ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ ( αν πράγματι* έκανε τέτοιες….
ήξεις- αφήξεις δηλώσεις, ότι δηλ «δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ( = δεν βρήκε …..χρόνο να απασχοληθεί;;) εμπεριστατωμένη θέση για το αν θα σταματήσουν κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες στις Σκουριές Χαλκιδικής , ούτε όμως διαβεβαιώθηκε ποτέ ότι δεν θα σταματήσουν» .) ΄μ‘ αυτή την αφορμή λοιπόν αλλά και εξ‘ αφορμής σχετικού σχολίου του Makpress, παραθέτω προς ενημέρωση σας και τις δικές μου απόψεις.

(*παρένθεση makpress: Τις έκανε γιατρέ μου, τις δημοσιεύσαμε, αφού μας έστειλε και δελτίο τύπου:)


Το ΝΕΡΟ φίλοι μου , είναι ζωή , ΔΕΝ είναι προϊόν διαπραγματεύσιμο !


ΧΡΥΣΟΣ για μας είναι η ΓΗ μας ο ΑΕΡΑΣ , το ΔΑΣΟΣ, το Νερό, η ΘΑΛΑΣΣΑ μας.

ΕΞΩ οι αχόρταγες ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ που καταστρέφουν τη γη μας για να αποκομίσουν ΧΡΥΣΟ και ασύλληπτα ΚΕΡΔΗ και να αφήσουν πίσω τους φεύγοντας ( ύστερα από 20 χρόνια) ένα απέραντο νεκροταφείο, μια ΕΡΗΜΟ και έναν ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ποτισμένα με ΚΥΑΝΙΟ.

Και ένα ΜΗΝΥΜΑ προς τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ των ΜΑΤ , που κονταροχτυπιούνται με τους κατοίκους της περιοχής ΥΠΕΡΙΣΠΙΖΟΜΕΝΑ τους....ΑΡΠΑΓΕΣ :

Ύστερα από λίγα χρόνια, παιδιά μου, όταν το τοπίο θα έχει μεταβληθεί σε...ΧΙΡΟΣΙΜΑ, θα ντρέπεστε να πείτε στα δικά σας παιδιά , ότι κι‘ εσείς συμβάλλατε σ‘αυτό το έγκλημα !
¨
Ένα σας λέω μόνο νεαροί ασπιδοφόροι :
Ο αεροπόρος που έριξε τη βόμβα στη ΧΙΡΟΣΙΜΑ , ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ από τις τύψεις του πριν λίγα χρόνια !

Δρ ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ,
(ένας αγωνιστής που αγαπάει και αγωνίζεται για την πατρίδα του από την εφηβεία του μέχρι και τα βαθιά γεράματα του ).


Και τώρα, φίλοι αναγνώστες, διαβάστε σε περίληψη την μελέτη και τα συμπεράσματα που συνέταξαν για τα ΟΡΥΧΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ της Χαλκιδικής ΔΩΡΕΑΝ 7 αρμόδιοι ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης :

«ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( Α.Π.Θ.) , έλαβε επιστολή κατοίκων της Ιερισσού, που του ζητούσαν να εκφράσει άποψη για τη ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ.) που υπέβαλε η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», και η οποία αφορούσε στην επέκταση της μεταλλευτικής της δραστηριότητας στη Β. Χαλκιδική
:


Τα μέλη της επιτροπής
ΖΑΓΚΑΣ Θ. (Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος)
ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗΣ Κ. (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών)
ΚΡΕΣΤΕΝΙΤΗΣ Ι. (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών),
ΜΕΛΑΣ Δ. (Τμήμα Φυσικής),
ΣΑΜΑΡΑ Κ. (Τμήμα Χημείας)
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ Ι. (Γεωπονική Σχολή),
ΧΑΤΖΗΣΠΥΡΟΥ ΣΠ. (Τμήμα Χημικών Μηχανικών)

ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ την μελέτη ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ, από το υστέρημα του χρόνου τους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που υπέβαλε η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΔΕΝ είναι ΑΕΙΦΟΡΟ, αφού θα ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ τον ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ της ευρύτερης περιοχής, η οποία διαθέτει πλούσιο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αξιόλογο ιστορικό και πολιτισμικό τοπίο (οι αρχαιολογικοί χώροι μάλιστα περιλαμβάνουν και την ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ) και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ και του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ τομέα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα,
το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ προτείνει :
Να ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ που υπεβλήθη από την........ εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ » και ΝΑ ΜΗΝ προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου ».

Λίγα λόγια και σταράτα κύριε Υπουργέ Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λόγια βγαλμένα από τους κορυφαίους επιστήμονες του ΑΠΘ που – παρά το φορτισμένο επιστημονικό τους έργο - βρήκαν χρόνο να ασχοληθούνε και με τις Σκουριές,

Εσείς πότε θα βρείτε λίγο χρόνο;

Δρ Βλάσης Γωγούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου