Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Η τέχνη του ψεύδους

Σε 25 ημέρες καλούμεθα να αποφασίσουμε για μία ακόμη φορά, αν γουστάρουμε Μνημόνια ή όχι. Τρίτη και φαρμακερή. Τον Νοέμβριο του 2010 εγκρίναμε με την ψήφο μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές το πρώτο Μνημόνιο. Στις εθνικές εκλογές του 2012 που προκάλεσε ο αντιμνημονιακός Σαμαράς, ξαναψηφίσαμε Μνημόνια.


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Τώρα, ο κωλοτούμπας πρωθυπουργός διακηρύσσει για πολλοστή φορά ότι το κώμα του θα πορευθεί παρέα με την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Αυτή και μόνον η δήλωση καταργεί το πραγματικό νόημα αυτών των λέξεων. Ο νομπελίστας ψεύτης, ο «παληάνθρωπος» κατά Καρατζαφύρερ, ο «μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας» κατά Μπουμποὐκο, γνωρίζει ότι το 50% των ψηφοφόρων δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο, ένα 20% δεν έχει πληγεί από τη λιτότητα και μόνον ένα 30% ξέρει ακριβώς τί θέλει μη παρασυρόμενο από δεξιές ή αριστερές κορώνες.   
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν στο πλευρό τους και όλα τα συστηματικά ΜΜΕ, τα οποία προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν στην εξουσία το δίδυμο της συμφοράς, ώστε να συνεχίσουν να απομυζούν  το δημόσιο Ταμείο.
Ιδού ένα παράδειγμα προπαγανδιστικής τεχνικής. Όλα τα ΜΜΕ, αλλά και τα ιστολόγια, μετέδωσαν την ακόλουθη είδηση κατά λέξη για την απόρριψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του σχεδίου που υπέβαλαν οι Παλαιστίνιοι στον ΟΗΕ:
«Το παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος χρειαζόταν 9 θετικές ψήφους για να εγκριθεί αλλά έλαβε 8 ψήφους υπέρ, δύο κατά, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές. Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν το ψήφισμα. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν επίσης η Αργεντινή, το Τσαντ, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο. Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκ των πλέον στενών συμμάχων του Ισραήλ, καταψήφισαν.
Η Λιθουανία, η Νιγηρία, η Νότια Κορέα και η Ρουάντα απείχαν, όπως και η Βρετανία».
Πρώτο ψέμμα: «το σχέδιο χρειαζόταν 9 ψήφους, για να εγκριθεί». Αποκρύπτεται ότι για να εγκριθεί ο,τιδήποτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας  απαιτείται όχι μόνον πλειοψηφία 9 μελών, αλλά στις ψήφους αυτές πρέπει να καταλέγονται οι θετικές ψήφοι των 5 μονίμων μελών [άρθρο 27§3 Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ: «Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για όλα τα άλλα ζητήματα θα παίρνονται με σύμφωνες ψήφους εννέα μελών, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι σύμφωνες ψήφοι όλων των μονίμων μελών…»].  Άρα, δεν απαιτούνταν απλώς 9 ψήφοι, αλλά οι ψήφοι των 5 μονίμων μελών και άλλων 4 μελών.
Δεύτερο ψέμμα: έτσι όπως είναι γραμμένη η είδηση δίνει την εντύπωση ότι μόνιμα μέλη του ΣΑ είναι μόνον Γαλλία, Κίνα και Ρωσία που υπερψήφισαν το σχέδιο. Μόνιμα μέλη, όμως, είναι και οι ΗΠΑ και η Βρεταννία, πράγμα που δεν επισημαίνεται.
Τρίτο ψέμμα:  για τις ΗΠΑ αναφέρει η είδηση ότι καταψήφισαν το σχέδιο, ενώ για τη Βρεταννία ότι απείχε. Άρα, οι ΗΠΑ είναι κακές, ενώ η Βρεταννία όχι. Από τη στιγμή, όμως, που η Βρεταννία απέσχε, ακόμη και αν το σχέδιο συγκέντρωνε 14 ψήφους, δεν θα εγκρινόταν. Αφού, λοιπόν, ΗΠΑ και Βρεταννία δεν υπερψήφισαν, το σχέδιο ήταν καταδικασμένο.
Ιδού μία ορθή αποτύπωση της πραγματικότητας: «Το παλαιστινιακό σχέδιο για την αποχώρηση  του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη απερρίφθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού οι μεν ΗΠΑ το κατεψήφισαν, ενώ η Βρεταννία απέσχε της ψηφοφορίας. Και τούτο, διότι δεν συγκέντρωσε 9 ψήφους, αλλά μόνον 8. Ακόμη, όμως και αν όλα τα άλλα μέλη ψήφιζαν θετικά, και πάλι το σχέδιο δεν θα εγκρινόταν, αφού δεν το υπερψήφισαν δύο από τα μόνιμα μέλη του ΣΑ, δηλαδή οι ΗΠΑ και η Βρεταννία.  Τα άλλα τρία μόνιμα μέλη, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία, υποστήριξαν το ψήφισμα. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν επίσης η Αργεντινή, το Τσαντ, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο. Η Αυστραλία το κατεψήφισε, ενώ Λιθουανία, Νιγηρία, Νότια Κορέα και Ρουάντα απείχαν».
Ας φιλτράρουμε, λοιπόν, όσα θα ακούμε μέχρι την 25ηΙανουαρίου. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν οι υποστηρικτές των απερχόμενων κυβερνητών και των επερχόμενων κυβερνητών.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου