Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Απαλλαγή του δήμου Θερμαϊκού από «βραχνά» 1,2 εκατ. ευρώ

Την απόφαση να μη προχωρήσει ο δήμος Θερμαϊκού στην απαλλοτρίωση οικοπέδου 4,2 στρεμμάτων, με κτίσμα 598 τετρ. μέτρων στην Επανομή, προκειμένου να αποφύγει την καταβολή 1,2 εκατ. ευρώ, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση.

Η υπόθεση του συγκεκριμένου οικοπέδου, που βρίσκεται στην περιοχή «Κόγιο» της Επανομής και προοριζόταν για την κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου, ξεκινάει το 1998. Η συγκεκριμένη έκταση ήταν ιδιοκτησία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και εκείνη τη χρονιά κηρύχθηκε προς απαλλοτρίωση. Επί χρόνια δεν έγινε τίποτα, μέχρι το 2012, όταν με ενέργειες της τράπεζας στην οποία περιήλθε το οικόπεδο κατά πλήρη κυριότητα, καθορίστηκε δικαστικώς η τιμή μονάδος για την αποζημίωση. Από τότε κι επειδή ο δήμος Θερμαϊκού δεν προέβη σε καμία πραγματική δραστηριότητα επί του ακινήτου (οικοδομικές εργασίες κ.λπ.), κάτι που θα πιστοποιούσε και θα οριστικοποιούσε την απαλλοτρίωση, η ιδιοκτήτρια τράπεζα άρχισε να πιέζει για την καταβολή της αποζημίωσης, περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η τράπεζα απέρριψε όλες τις προτάσεις του Δήμου για διευθέτηση του θέματος –για παράδειγμα, ανταλλαγή οικοπέδων- και άφησε να εννοηθεί ότι θα κινηθεί νομικά για την υποχρεωτική ικανοποίηση των αξιώσεων της, που με τα σημερινά δεδομένα είναι και πολύ υψηλές και απολύτως δυσβάστακτες για τα ταμεία του Δήμου. Προκειμένου, λοιπόν, να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις –για παράδειγμα κάποια κατάσχεση- η διοίκηση του δήμου προχώρησε στη δρομολόγηση των απαιτούμενων νομικών ενεργειών για την έκδοση δικαστικής απόφασης για την ακύρωση και τελικά την άρση της απαλλοτρίωσης.
Για το θέμα ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Με την απεμπλοκή από τη συγκεκριμένη υπόθεση διευθετούμε κατά τον καλύτερο τρόπο μια σημαντική οικονομική εκκρεμότητα που βάρυνε την οικονομική εικόνα του Δήμου. Διότι ούτε η αξία του οικοπέδου είναι, πλέον, 1,2 εκατ. Ευρώ, ούτε περισσευούμενα χρήματα υπάρχουν. Πολύ περισσότερο που ο καλλικρατικός δήμος Θερμαϊκού διαθέτει αρκετά ακίνητα προς αξιοποίηση σε όλες τις δημοτικές ενότητες και στον σχεδιασμό μας προβλέπεται η ενίσχυση της πολιτιστικής υποδομής και στην περιοχή της Επανομής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου